Casa Albă a informat Congresul că va livra de arme de 1 miliard de dolari către Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul american a informat marţi Congresului că va livra arme către Israel de aproximativ un miliard de dolari, a aflat AFP din surse apropiate demersului, la o săptămână după ce preşedintele Joe Biden a ameninţat că va limita ajutorul militar american trimis aliatului său în urma operaţiunilor de la Rafah, scrie AGERPRES.

Joe Biden FOTO: EPA-EFE
Joe Biden FOTO: EPA-EFE

Congresul trebuie să aprobe această livrare de arme, a explicat un responsabil american, o sursă parlamentară indicând că suma totală este de aproximativ 1 miliard de dolari.

Conform Wall Street Journal, care a dezvăluit primul informaţia, această livrare include 700 de milioane de dolari de muniţie pentru tancuri şi 500 de milioane pentru vehicule militare tactice.

Pachetul de ajutor este parte în cadrul imensului plan de ajutor american pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, în valoare totală de 95 de miliarde de dolari, dintre care 13 miliarde de dolari pentru Israel, votat de Congres în aprilie.

Administraţia Biden a îndemnat insistent timp de mai multe luni parlamentarii să aprobe aceste miliarde de dolari pentru aliaţii Washingtonului.

Pe 8 mai, Joe Biden a declarat însă că „nu va livra” anumite tipuri de arme Israelului, al cărui principal susţinător militar sunt, în special „obuze de artilerie”, în cazul unei ofensive majore împotriva oraşului Rafah, un avertisment fără precedent din partea Washingtonului.

„Dacă trebuie să fim singuri, vom fi singuri”, a spus Benjamin Netanyahu la o zi după ameninţările americane, un purtător de cuvânt al armatei israeliene afirmând că ei dispun de „muniţia de care au nevoie pentru operaţiunile de la Rafah”.

Marţi, lovituri ale armatei israeliene au avut drept țintă diferite sectoare ale Fâşiei Gaza, inclusiv Rafah, un oraş unde s-au înghesuit sute de mii de palestinieni, marea majoritate strămutaţi. Lupte aprige au loc în estul Rafah, situat la frontiera de sud a Israelului, unde armata a intrat cu tancuri pe 7 mai.

La Washington, aleşi de stânga din Congres ar putea încerca să saboteze livrarea de arme către Israel.

De la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, Statele Unite au făcut publice două vânzări în cadrul aşa-numitei proceduri „de urgenţă” către aliatul său - procedură care permite o expediere directă, ocolind un proces de 30 de zile în Congres.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite