Viorica Dăncilă, despre recursul compensatoriu: O decizie neinspirată. Mâine mă voi întâlni cu ministrul Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat azi că se va întâlni miercuri cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a analiza efectele legii recursului compensatoriu şi pentru a lua o decizie în acest sens. Ea a precizat că legea a fost iniţiată de guvernul Dacian Cioloş, fiind o decizie ”neinspirată”.

„După cum siti această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de Guvernul condus de Dacian Ciolos şi cred că a fost o decizie neinspirată la acel moment. Mâine mă voi întâlni cu ministrul Justiţiei tocmai pentru a lua o decizie, care au fost efectele acestei legi astfel incât decizia noastră să reflecte realitatea în România şi lucrurile care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot să iau o decizie până nu vorbesc cu cei în domeniu”, a declarat marţi Viorica Dăncilă, la Strasbourg.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a afirmat marţi referitor la legea privind recursul compensatoriu că, la vremea respectivă, CSM a considerat că pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiţionată, propunerea fiind însuşită de Senat. Camera Deputaţilor a înlocuit însă cele 3 zile cu 6 şi a extins beneficiul şi pentru alte criterii, MJ nefiind de acord cu modificările.

"CSM a considerat faptul că pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiţionată. Senatul şi-a însuşit propunerea venită de la CSM. Camera Deputaţilor a înlocuit cele 3 zile cu 6 zile considerate ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare. Ministerul Justiţiei nu a fost de acord cu modificările propuse, luând în considerare şi studiul de impact primit de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Camera Deputaţilor a extins beneficiul şi pentru alte criterii. Curtea Constituţională a fost sesizată în controlul a priori. Ministerul Justiţiei s-a exprimat în sensul că legea este neconstituţională", scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, l-a criticat pe Tudorel Toader, susţinând că acesta joacă rolul de figurant în guvernul PSD - ALDE, în condiţiile în care nu îşi asumă responsabilitatea pentru forma finală în care a fost adoptat recursul compensatoriu.

"Adrian Baboi pune punctul pe i: responsabilitatea pentru legea recursului compensatoriu asa cum a fost adoptata este in Parlament. Efectele pe care le vedem sunt consecinta unor amendamente facute in Comisia Juridica din Camera. Uitati-va bine la poze, pentru ca responsabilitatile sunt ale unor deputati care au nume, prenume si chipuri. Si care lucreaza pe banii nostri.

Iar daca unui domn pe nume Toader care se poarta ca figurant in guvernul PSD/ALDE nu ii place ce a iesit, propun sa devina Ministru al Justiţiei si sa isi asume responsabilitatea acestei demnitati extraordinare. Sa propuna proiecte, sa se bata (in argumente) in Parlament pentru ele. Greu, stiu...", scrie Raluca Pruna pe Facebook.

Precizările au venit după ce, în contextul în care mai mulţi deţinuţi eliberaţi graţie acestei legi au recidivat iar această lege a fost criticată în spaţiul public în termeni duri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite