Titus Corlăţean, MAE, despre tragedia din Ucraina: Identificarea românului a fost dificilă din cauza numelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe.
Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe.

Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, a vorbit despre avionul doborât în Ucraina în urmă cu două zile. Prioritatea celulei de criză din România a fost să afle dacă printre pasagerii morţi au fost şi români. El a explicat cum s-au derulat lucrurile şi de ce n-au avut informaţii mai devreme.

Titus Corlăţean a vorbit, pentru început, despre accidentul din Muntenegru, din urmă cu un an de zile. Însă pe ordinea de zi sunt cele două evenimente de o mai mare importanţă: avionul doborât în Ucraina şi evenimentele din Gaza. „Prioritatea specifică a celulei de criză a reprezentat-o accesul rapid la informaţii complete pentru a clarifica dacă pe lista de pasageri au fost şi români“, a spus acesta. „Companiile aeriene, în general, nu transmit listele cu numele. Şi în cazul nostru, deşi au fost făcute demersuri, ceea ce am primit a fost o evidenţă la un anumit moment pe naţionalităţi cu numărul de pasageri care aparţin fiecăreia, nu cu nume“, a mai spus Corlăţean.

„A fost o activitate care s-a desfăşurat pe măsură ce am primit diverse elemente. Concluzia a fost, o bună perioadă de timp, că nu există un cetăţean român, deoarece nu a fost folosit un paşaport românesc“, a completat Corlăţean. „În lista oferită de compania aeriană, numele era Andre şi nu Andrei, iar asta a îngreunat puţin procesul de identificare. Însă am primit de la autorităţile canadiene numele corect şi am clarificat lucrurile“.

„Solicitarea familiei a fost de a nu se da elemente cu caracter personal“, a spus Corlăţean. „Am stabilit cu autorităţile canadiene că vom ţine legătura şi dacă e cazul, ne vom implica în repatriere“.

Măsuri împotriva separatiştilor

„Această tragedie aviatică şi ceea ce se prezumă a fi un atac cu rachetă demonstrează că la nivelul comunităţii internaţionale, la nivelul UE, trebuie să exprimăm o poziţie clară şi fermă pentru ca în primă instanţă anchetatorii să ajungă la faţa locului, în a proteja probele aşa cum sunt ele, în realizarea unei anchete cu expertiză internaţională, care să spună exact ceea ce s-a întâmplat, cine sunt responsabilii, cine a comandat operaţiunea şi cine a executat-o. De aceea, e necesar, iar asta e poziţia Guvernului României, ca operaţiunile separatiştilor să fie stopate“, a declarat Corlăţean.

„Dacă Federaţia Rusă nu va înţelege rapid să înceteze orice formă de sprijin, sancţiunile (n.r.: UE şi SUA) trebuie adoptate şi aplicate“, a spus acesta. 

Despre Gaza

„Pe 14 iulie, am încheiat o operaţiune de repatriere din Gaza. Am cooperat cu autorităţile israeliene şi ne-am bucurat de sprijinul unei agenţii ONU care activează în Gaza“, a spus Corlăţean. El a spus însă că e şi vorba de familii mixte, dificil de repatriat, de aceea nu exclude o nouă operaţiune. „Eu voi solicita, la rectificarea bugetară, ca Guvernul să aloce un buget suplimentar pentru fondul consular. Operaţiunea de evacuare s-a făcut cu finanţare din bugetul MAE cu 80.000 de euro. În acest moment, am epuizat fondul de intervenţie de asistenţă consulară“, a spus Corlăţean.

Revenind la Ucraina, ministrul a spus că a solicitat guvernului ucrainean asistenţă medicală în cazul tragediei aviatice. „După evenimentele din Euromaidan, România a asigurat tratamentul medical de urgenţă şi a salvat viaţa a 11 cetăţeni ucraineni“, a spus ministrul.

Despre românul acuzat în Malaezia de trafic de droguri

Corlăţean a vorbit şi despre Laurenţiu Marin, arestat pentru trafic de droguri în Malaezia. Acolo, el e pasibil de pedeapsa cu moartea. „Datorită unui sprijin complex al MAE, el a fost achitat în primă instanţă. Dacă procurorul va considera esenţial, va ataca această decizie. (...) Transmitem un semnal public de avertizare către cetăţenii români care au gânduri neinspirate că ar trebui să stea de o parte“, a spus Corlăţean.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-tragedia-din-ucraina" target="_blank">View the story "Află mai multe despre tragedia din Ucraina" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite