Se accelerează drumul spre casă al lui Radu Mazăre: Condiţiile pentru extrădarea sunt întrunite. Dosarul va fi trimis în Madagascar în doua zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedura de extrădare a lui Radu Mazăre din Madagascar înaintează cu încă un pas. Instanţa a decis că sunt întrunite toate condiţiile pentru a cere extrădarea fostului primar, prins acum două zile în Madagascar. În plus, într-o declaraţie de presă, ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a susţinut că va accelera procesul de trimitere a documentelor către autorităţile din  Madagascar.

UPDATE  Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a susţinu o declaraţie de presăpe tema procedurii de extrădare din Madagascar a lui Radu Mazăre  în care a arătat că aceastea vor fi accelerate. “Trebuie tradus un dosar de 600 de pagini în cel mult două zile după care documentele vor fi trimise în Madagascar într-un plic sigilat”, a declarat Ana Birchall. 

                               *********************

Decizia de extrădare este formulată, conform legii, pe baza deciziei definitive pronunţate în luna februarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru acuzaţii de falsificare a unor documente şi de abuz în serviciu în legătură cu retrocedarea unor suprafeţe însemnate de terenuri în Constanţa şi Mamaia la începutul anilor 2000. Acest caz este cel care va fi înaintat autorităţilor din Madagascar.

Reamintim că fostul edil al Constanţei Radu Mazăre ar putea fi adus foarte repede acasă, susţine consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau. Acesta atrage atenţia că noul preşedinte al ţării sale a declarat toleranţă zero pentru corupţie iar în scurtul răstimp de la alegeri a extrădat mai multe persoane importante date în urmărire.

Deşi a fost reţinut la un an de la momentul în care pe numele său a fost emis mandatul de arestare preventivă, în condiţiile în care a anunţat de la bun început unde a fugit Radu Mazăre ar putea fi extrădat foarte repede. Cel puţin aşa susţine consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, care a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că extrădarea lui Radu Mazăre în România poate fi rezolvată uşor, dacă autorităţile de la Bucureşti vor dori acest lucru, pentru că noul preşedinte al Madagascarului este ferm împotriva corupţiei.

 „Trebuie să vă spun că în Madagascar am avut alegeri prezidenţiale, iar noul preşedinte, Andry Rajoelina (instalat în ianuarie 2019 – n.r), este foarte ferm în eradicarea corupţiei în ţară. Mai multe persoane importante au fost arestate pentru fapte de corupţie, aşadar, dacă dl. Mazăre este în arest şi dacă România face paşi concreţi pentru extrădare, sunt convins că vom găsi uşor soluţia legală”, a precizat acesta. Mai mult, acesta a spus că, deşi între ţările noastre nu există un acord de extrădare, dacă la Bucureşti există voinţa necesară extrădarea s-ar putea face foarte rapid. „Dacă România doreşte, extrădarea se poate face foarte rapid. Au fost cazuri de oameni de afaceri din Madagascar care au fugit de lege în Mauritius şi care au fost extrădaţi într-o singură săptămână. Dacă a funcţionat în cazul nostru, poate funcţiona şi în altă situaţie”, a adăugat consulul Serge Rameau. În plus, anul trecut, autorităţile din statul african au adoptat o lege cu privire la cooperarea internaţională în materie penală prin care sunt uşurate condiţiile de extrădare din Madagascar. De altfel, Didier Razafindralambo, prim-adjunct al procurorului republicii din Madagascar a fost prezent în România în aprilie 2019 la o conferinţă organizată de Parchetul General. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite