RIA Novosti: Servicii secrete occidentale au oferit arme, inclusiv din România, rebelilor din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RIA Novosti: Servicii secrete occidentale au oferit arme, inclusiv din România, rebelilor din Irak FOTO Reuters
RIA Novosti: Servicii secrete occidentale au oferit arme, inclusiv din România, rebelilor din Irak FOTO Reuters

Un oficial militar citat de agenţia rusă RIA Novosti susţine că serviciile secrete occidentale au oferit grupului terorist Statul Islamic (SI) armament greu achiziţionat din România, Bulgaria, Croaţia şi Ucraina, informează agenţia de ştiri rusă.

Potrivit oficialului militar, care a fost prezentat sub protecţia anonimatului, serviciile secrete din Occident au facilitat cumpărarea armamentului pentru militanţii jihadişti din organizaţia Statul Islamic, grup care în prezent deţine controlul mai multor regiuni din Irak şi Siria.

„Serviciile secrete din Vest sunt responsabile de găsirea unor furnizori de armament din statele occidentale, pentru transferul de fonduri, precum şi pentru transportarea şi livrarea unor provizii «umanitare» letale în Orientul Mijlociu”, afirmă oficialul militar citat de agenţia rusă RIA Novosti.

„Începând cu anul 2013, armamentul greu a fost achiziţionat din Bulgaria, Croaţia, România şi Ucraina”, a adăugat sursa militară citată de RIA Novosti.

Potrivit acestuia, din România ar fi fost achiziţionate tancuri şi arme de foc, din Bulgaria - lansatoare de rachete, mitraliere şi transportoare blindate, din Croaţia - sisteme de artilerie, iar din Ucraina - vehicule de infanterie.

RIA Novosti notează de asemenea că livrările de armament ar fi fost iniţiate în anul 2013, prin intermediul unor firme fantomă, create special doar pentru aceste tranzacţii. În cadrul contractelor nu erau menţionaţi beneficiarii reali ai transporturilor, ci erau precizate alte ţări, a mai afirmat oficialul militar.

Recent, Statele Unite au decis să lanseze mai multe raiduri aeriene asupra poziţiilor insurgenţilor sunniţi din nordul Irakului, care fac parte din organizaţia Statul Islamic (SI).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite