Prună: Eu, ca ministru, nu cred că este cazul să punem în discuţie astăzi Legea 161/2003 anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, marţi, în cadrul Forumului Administraţiei Publice Locale, că nu consideră necesară o dezbatere în acest moment articolele pivind conflictul de interese al aleşilor locali din Legea 161/2003 privind prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Unul dintre participanţii Forumului Administraţiei Locale i-a spus ministrului Justiţiei că ”99% din primari sunt incompatibili”.

”Vi se pare normal că am ajuns de la libertatea câştigată cu sânge, din păcate, în '90 la o dictatură a fricii în anul 2016? Ştiţi că 99% din primari sunt ori incompatibili ori în conflict de interese datorită art. 76 din legea 161?”, i-a spus unul dintre participanţi Ralucăi Prună. 

În replică, aceasta a spus că e de acord ca anumite incompatibilităţi ai aleşilor locali a dus la un procent foarte mare, dar nu consideră necesar în momentul de faţă să fie pusă în discuţie Legea 161/2003.

”Referitor la legea 161/2003, este o lege de acum 13 ani. Suntem de acord că poate anumite incompatibilităţi au dus la acest procent, să spun foarte mare. Dumneavoastră aţi spus cred 90%, eu nu am această cifră. Şi dacă citim în presă vedem că sunt numeroase situaţii de incompatibilităţi. Eu, ca ministru, nu cred că este cazul să punem în discuţie astăzi acest cadru normativ, ca principiu, dar în măsura în care de exemplu participarea primarului în consiliul de administraţie al unei companii de utilitate publică determină o incompatiblitate, cred că acest lucru poate fi dezbătut”, a spus Prună. 

Potrivit art. 76, alineatul 1, al Legii 161/2003 privind lupta anticorupţie, primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi ”să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

Imobilele indisponibilizate vor putea fi folosite gratuit de primării

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a mai declarat marţi că primăriile vor putea folosi cu titlu gratuit, dar să suporte cheltuileile curente, imobilele care ajung în patrimoniul Agenţiei Naţionale pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

”Primăriile, prin aplicarea judicioasă a legii care guvernează această instituţuie (ANABI - n.r.), Legea 318/2015, primăriile vor putea beneficia de imobile confiscate, pentru realizarea de programe sociale. (...) Legea prevede posibilitatea utilizării acestor locaţii de care v-am vorbit cu titlu gratuit, dar cu acoperirea cheltuielilor curente. Aceste aspecte vor face obiectul unor protocoale de cooperare pe care agenţiile le vor încheia direct cu primăriile”, a declarat Prună.

Prună a subliniat că legea de funcţionare a ANABI prevede în procente foarte mari cum anume se împarte beneficiul din valorificarea bunurilor indisponibilizate, iar sectoarele prioritare sunt sănătatea, educaţia şi realizarea de programe sociale. 

”Pe de altă parte, vom avea nevoie şi de sprijinul dumneavoastră, al primăriilor, pentru a realiza un inventar naţional al capactăţilor de stocare, pentru că sechestrăm nişte bunuri mobile, dar trebuie să le şi putem stoca. În mod ideal trebuie să le putem stoca cât mai aproape de locul în care au fost indisponibilizate. Noua Agenţie va avea nevoie deci ca temporar să poată depozita bunuri indisponibilizate în locaţii care aparţin instituţiilor publice. Insist prin a vă cere spijinul în acest sens pentru că, repet, rezultatele muncii acestei Agenţii se vor întoarce la societate”, a mai spus Prună. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite