Proteste antisistem în ţară, ziua 5: românii vor schimbarea clasei politice. Mesaj emoţionat de la Cluj pentru victimele din Colectiv: „Voi ce faceţi, ne-aţi iertat?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 4.000 de oameni s-au adunat la protestele de vineri din Iaşi. FOTO: Ionuţ Benea
Peste 4.000 de oameni s-au adunat la protestele de vineri din Iaşi. FOTO: Ionuţ Benea

Proteste în marile oraşe ale ţării au continuat şi sâmbătă seară, după ce, începând de marţi, în fiecare zi, zeci de mii de români din provincie au partificat la manifestaţii de amploare, în care au cerut  schimbaea întregii clase politice, pe care o acuză de corupţie, dar şi responsabilă de tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti.

CONSTANŢA. În seara asta, s-au strâns aproximativ 100 de persoane la Harta din zona Prefecturii Constanţa. Mai mulţi constănţeni au iniţiat acţiunile de protest, fiecare cu propria viziune. Unul a vrut ca punct de întâlnire Harta arheologică, altul - în faţa Prefecturii şi mai era altul – în faţa Primăriei. Ore diferite, modalităţi diferite de manifestare: ba marş, ba static. Cu o zi înainte, vineri, protestul a avut o priză extraordinară. A scos din case peste 8.000 de oameni, care au străbătut oraşul dintr-o parte în alta, trecând pe lâmgă Casa de Cultură, Dacia, Beirut, Piaţa Ovidiu. Nimeni nu a strigat lozinci pentru vreun partid politic.

SIBIU. A cincea zi de proteste antisistem. O mireasă, la manifestaţie: „Toţi tinerii aceia aveau şansa să se căsătorească şi să aibă o viaţă frumoasă”. Câteva zeci de persoane au ieşit, sâmbătă seara, în Piaţa Mare din centrul oraşului la o nouă manifestaţie antisistem, cerând schimbarea întregii clase politice, pe care o acuză de corupţie. 

SUCEAVA A patra zi de proteste antisistem. Pentru a patra zi consecutivă, sucevenii au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu mişcările din ţară. Protestul a început la ora 16.00, în faţa Primăriei din municipiul Suceava. Doar în jur de 200 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, la Suceava, pentru proteste. Cea mai mare parte din participanţi au fost tineri, elevi de liceu, cu vârsta sub 18 ani. Deşi destul de puţini, protestatarii s-au arătat destul de vocali, iar mesajul lor este pentru pedepsire a vinovaţilor pentru tragedia din Clubul Colectiv. 

Proteste Suceava 7 nov

CLUJ. A patra zi de proteste antisistem în calitala Ardealului. Mesaj emoţionant pentru victimele de la clubul Colectiv. Clujenii au ieşit şi în această seară în stradă, însă doar aproximativ 300 de persoane s-au întâlnit în Piaţa Unirii, la ora 19.00. Aceasta a fost a patra zi consecutiv de manifestări stradale. Vineri seara au protestat pe străzile Clujului circa 2.500 de persoane. Un panou cu un mesaj emoţionant adresat victimelor de la Colectiv a fost pus lângă zecile de lumânări aprinse în piaţă. 

Oamenii au făcut liste de solicitări care sunt citite la portavoce. "Confiscarea averilor ilicite", "Deblocarea posturilor în Educaţie şi Sănătate", "reducerea fiscalităţii", "Două termene la alegerile locale", "Vrem lustraţie". 

cluj

TIMIŞOARA. Actorul din faţa manifestanţilor: „Am venit sa va educăm, ştim că aveţi nevoie!  Manifestările împotriva clasei politice au continuat sâmbătă la Timişoara. Circa 200 de protestatari s-au strâns în Piaţa Operei, urmând  un marş prin oraş, pe traseul devenit deja tradiţional: Piaţa Operei – Complexul Studenţesc – Piaţa Operei. Tânărul care s-a autointitulat lider al protestatarilor de la Timişoara este Răzvan Munteanu, actor al Teatrului de Păpuşi din Timişoara. 

GALAŢI. Circa 50 de gălăţeni s-au adunat, sâmbătă seara, în stradă, pentru a protesta împotriva clasei politice. În această seară au apărut şi acuzaţiile de politizare a mitingurilor. În cursul zilei, în mediul virtual au început să curgă acuzaţiile la adresa unor politicieni din linia a doua (foarte tineri, de altfel, la rândul lor) care ar încerca să se infiltreze în rândul protestatarilor pentru a induce mesaje politice.

Mai mulţi gălăţeni au susţinut că, de vineri seară, au început să apară o serie de organizatori care în primele zile de proteste nu existau şi care sunt dotaţi cu portavoce şi care acţionează ca şi cum ar vrea să radicaleze mulţimea. O serie de grupuri civice au şi anunţat, de altfel, că au decis să facă un pas înapoi, deoarece se tem că demersul tinerilor este pe cale să fie deturnat de "trimişii politicienilor". Cel mai criticat incident a fost aducerea a protest a două capete de porc (unul cu eticheta Patriarhul Daniel" şi altul cu eticheta "Marius Stan"), gest considerat "scârbos şi deplasat" de către cei mai mulţi dintre protestatari. Au fost vehiculate şi o serie de nume de politicieni implicaţi în încercarea de manipulare.

HUNEDOARA. Victimele tragediei din Clubul Colectiv au fost comemorate în Hunedoara: a patra zi în care oamenii au ieşit în stradă. Zeci de oameni s-au strâns şi sâmbătă în centrul municipiului Hunedoara, la mitingul prin care şi-au arătat susţinerea pentru familiile victimelor din Clubul Colectiv şi dorinţa de schimbare a societăţii. Acţiuni similare au avut loc şi în alte oraşe din judeţul Hunedoara.

Cei care au venit astăzi în piaţeta din faţa Casei de cultură a Hunedoarei au aprins lumânări pentru victimele tragediei din urmă cu o săptămână şi pentru cei nouă oameni care au murit astăzi.
Acţiuni similare ale societăţii civile au avut loc în Petroşani, Deva, Haţeg, dar şi în alte oraşe ale judeţului Hunedoara.

Constanţa - A patra zi de proteste Foto Sînziana Ionescu

BRĂILA. Zeci de brăileni au ieşit, pentru a cincea seară consecutiv, la proteste în Piaţa Independenţei. 

Începând cu ora 19.00, zeci de brăileni, cei mai mulţi dintre aceştia fiind tineri şi adolescenţi, au sosit în faţa Palatului Administrativ din Piaţa Independenţei pentru a protesta în memoria victimelor din clubul Colectiv şi împotriva clasei politice. Atmosfera a fost una paşnică. Surprinzător, la crucea unde se aprind lumânări şi se aduc flori şi-a făcut apariţia şi primarul Aurel Simionescu, politicianul brăilean împotriva căruia s-a scandat vehement serile trecute. Primarul a aprins o lumânare şi s-a recules preţ de câteva minute în faţa altarului dedicat celor 40 de persoane decedate în urma incendiului de la Colectiv, printre care se numără şi brăileanul Andrei Bucă.

BUZĂU. Doar 150 de buzoieni au protestat sâmbătă seară. Câţiva tineri s-au întins pe caldarâm, solidari cu victimele din Colectiv. Protestele buzoienilor au slăbit simţitor în intensitate. Mai puţin de 150 de persoane au manifestat, sâmbătă seară, pe platoul din centrul oraşului, împotriva sistemului. Dacă în prima seară, protestau în Buzău peste 1.500 de persoane, printre ei fiind reprezentanţi ai tuturor generaţiilor, la patru zile distanţă, numărul manifestanţilor a fost de zece ori mai mic.

Sâmbătă s-au adunat în jurul altarului de lumânări şi flori de lângă monumentul Revoluţiei din 1989 aproximativ 150 de buzoieni, cei mai mulţi fiind adolescenţi. Au aprins candele, au scandat lozinci uzitate zilele acestea pe străzile din Buzău şi Bucureşti şi au dezbătut situaţia politică dar şi pe marginea momentului care a declanşat mşcările stradale, şi anume incendiul din clubul Colectiv. Dezamăgirea se putea citi pe chipurile celor prezenţi, aceştia neavând explicaţii pentru scăderea interesului în rândul manifestanţilor. ”Mă aşteptam ca în seara asta să fie multă lume în piaţă, pentru că azi au mai murit atâţia dintre răniţii în incendiu. Nu pot să îmi dau seama ce îi ţine în casă pe oameni. Probabil realizează că protestele nu vor avea finalitate şi sunt dezamăgiţi”, a declarat Dana Grigore, participant la miting.

FOCŞANI. Circa 80 de focşăneni s-au adunat, sâmbătă seară, în Piaţa Unirii pentru a protesta împotriva sistemului. Anunţat la ora 20.00, mitingul a început destul de timid, iar la ora 20.45 cei 80 de protestatari strânşi au pornit într-un marş pe străzile centrale. Prefectul de Vrancea le-a promis tinerilor că va primi, luni, o delegaţie de patru-cinci persoane din partea protestatarilor pentru a discuta revendicările acestora.

protest braila 8

BRAŞOV. A cincea zi de proteste antisistem. Oamenii au cerut eliminiarea corupţiei şi o schimbare care să aducă normalitate României. 

Braşovenii au ieşit, sâmbătă seară, pentri a cincea zi consecutivă în stradă. Au început să se adune în Piaţa Sfatului, să aprindă câte o candelă pentru sufletele răpuse în incendiul de la clubul Colectiv şi să ceară o schimbare, o schimbare care spun ei nu înseamnă decât normalitate ân orice ţară civilizată. „În primul rând vrem să transmitem condoleanţa tuturor rudelor celor care au pierit la colectiv şi să ţinem un moment de reculegere pentru cei care azi au pierdut lupta cu viaţa. Am ieşit din nou în stradă pentru a cere normalitate, adică spitale nu catedrale, un sistem de învăţămând finanţat corespunzător şi o ţară fără corpţie. Asta vrem de 26 de ani. Ne-am săturat de aşteptare“, a spus un protestatar.

BOTOŞANI. A cincea seară de proteste anti-sistem la Botoşani. Zeci de tineri au cântat  pe stradă, sâmbătă seară, Deşteaptă-te române” şi „Treceţi batalioane române Carpaţii”. Protestele în stradă ale botoşănenilor au continuat şi sâmbătă. Deşi este sfârşit de săptămână, numărul manifestanţilor a scăzut simţitor. Abia 70 de oameni s-au adunat în centrul Botoşaniului. Tinerii prezenţi la proteste au cântat imnul României şi cântece patriotice.



ALBA. Protestele au continuat şi sâmbătă în Alba, pentru a patra zi consecutiv. Oamenii vor dreptate pentru victimele incendiului din clubul Colectiv. La Alba Iulia, protestatarii s-au strâns în faţa Prefecturii Alba după ora 19.00. Mai puţini ca în zilele trecute, însă. La o jumătate de oră după începutul manifestării, erau doar 30 de persoane în stradă.

protest brasov piata sfatului

În jurul orei 20.00, au plecat în marş pe străzile oraşului, din centru spre cartierul Cetate. Aproximativ 40 de oameni. Au avut mesaje similare celor promovate în celelalte acţiuni de stradă. În plus, au mai scandat „Mircea Hava, nu fii trist, o să fii taximetrist”, „Nu vrem şpagă-n primărie”, „Jos corupţia”. În cadrul protestului, unele persoane au împărţit participanţilor foi cu platforme de revendicări. Acestea poartă „marca” iniţiativei numite „Democraţie directă”. Un protest similar s-a desfăşurat la Sebeş, timp de aproximativ o oră, după ora 17.00. La început s-au strâns în stradă circa 40 de persoane, iar pe parcurs numărul manifestanţilor a ajuns la aproximativ 70. Aceştia au mers în marş de la Casa de Cultură, spre Primărie. Măsurile de ordine şi siguranţă au fost asigurate de jandarmi.

BISTRIŢA. Generaţia Facebook iese în stradă şi în weekend. Bistriţa, în a patra zi de proteste

Pentru a patra zi consecutiv, tinerii au renunţat la ieşirile cu prieteni prin localuri şi se adună din nou în stradă. Circa 100 de persoane s-au întâlnit sâmbătă, la 19.30, în faţa Instituţiei Prefectului, iar după mici discursuri, aceştia au pornit în marş pe străzile importante din oraş.



ARAD. Zeci de arădeni au ieşit din nou în stradă pentru a participat la un protest antisistem

image

Arădenii s-au strâns şi sâmbătă seară în faţa Palatului Administrativ pentru a lua parte la un protest antisistem. Protestele au început în toată ţara în urma incendiului din clubul Colectiv, unde şi-au pierdut viaţa 40 de tineri.
În ultimele trei zile, la Arad s-a protestat, chiar dacă numărul celor ieşiţi în stradă a fost mult mai redus decât în celelalte oraşe ale ţării. În timp ce miercuri şi joi numărul celor care au protestat a fost de maxim 250 de persoane, vineri seara s-au adunat peste 600 de arădeni. Aceştia au spus că au ieşit în stradă pentru că s-au săturat de cei care conduc ţara.

PLOIEŞTI. Proteste la Ploieşti, pentru a cincea seară consecutiv. Număr redus de participanţi sâmbătă seară
Aproximativ 70 de persoane s-au strâns sâmbătă seară în centrul Ploieştiului, în a cincea seară consecutivă de proteste din oraş. Numărul redus de participanţi a diminuat şi vocea străzii şi volumul scandărilor, însă, chiar şi aşa, tinerii nu au renunţat să strige lozinci antisistem. Iniţial, protestul de sâmbătă seară trebuia să includă şi un marş de solidaritate spre Gara de Sud, însă organizatorii au renunţat la idee şi au rămas în centrul oraşului.
Mitinguri de solidaritate şi proteste sunt anunţate şi pentru duminică seară la Ploieşti.



BAIA MARE A patra seară de proteste în Baia Mare. Circa 70 de băimăreni au ieşit în stradă

image

Aproximativ 70 de băimăreni s-au strâns, sâmbătă seară, în Centrul Vechi din Baia Mare. Oamenii au parcurs acelaşi traseu al manifestaţiilor ca şi în zilele precedente. Organizatorul marşului, vloggerul Mihai Ţăranu, a răspuns acuzaţiilor conform cărora ar fi luat bani de la primarul oraşului pentru a-i trimite pe oameni acasă.

CĂLĂRAŞI. Tinerii preferă să vină la miting decât la distracţie: „Vrei schimbare, ieşi pe stradă!“

Nici astăzi, 7 noiembrie, protestele nu s-au opresc pe malul Borcei. Deşi doar câteva sute de oameni au ales să iasă în stradă, în special tineri, mitingurile paşnice se află în cea de-a patra zi. Oamenii se mobilizează pe Facebook, se caută unii pe alţii, în speranţa că doar aşa vor învinge sistemul corupt din România.

Sute de tineri din Călăraşi care au ieşit să protesteze paşnic, în semn de solidaritate cu ceilalţi români din marile oraşe, au anunţat că nu vor încheia demonstraţiile atâta timp cât vor avea loc şi în ţară." Dacă în mai puţin de 24 de ore am reuşit să ne unim mai mult de 300 de persoane, să avem sprijinul legii şi să avem susţinători, de ce să ne oprim aici? Marş în tot oraşul, azi e rândul nostru, vrei schimbare, ieşi pe stradă, noi suntem viitorul!", spun protestatarii.

TÂRGU-MUREŞ. Ziua a patra de proteste antisistem. Protestele antisistem şi anticorupţie au continuat şi sâmbătă seară, pentru a patra zi consecutiv, în Târgu-Mureş. După o săptămână de la producerea incendiului din Clubul Colectiv din Bucureşti, solidaritatea românilor cu victimele incendiului se vede în continuare şi în Târgu-Mureş, unde s-au strâns, în această seară, câteva zeci de persoane în centrul oraşului. Chiar dacă au fost mult mai puţini decât în zilele precedete, protestatarii au aprins candele în memoria victimelor. Oamenii au promis că vor ieşi în stradă până când în ţara asta lucurile vor intra în normal, până când patronii cluburilor, oamenii politici şi cei care au responsabilităţi îşi vor face datoria.

Mai multe informaţii despre tragedia din Club Colectiv:

Starea răniţilor din Colectiv. Medic: „Când sunt conştienţi, pacienţii cred că se află în club şi devin agitaţi“

Un organizator de concerte explică cum a ajuns trupa „Goodbye to Gravity” să-şi lanseze albumul în Colectiv

Revoltă antisistem. Românii, nemulţumiţi doar cu demisiile lui Ponta şi Piedone. Patriarhul Daniel, vizat şi el de proteste

Incendiu în Clubul Colectiv. Ponta şi Piedone au demisionat. 80 de răniţi, în continuare în stare critică şi gravă. Unul din ei, transferat la o clinică din Israel

Victor Ponta a demisionat, Guvernul a picat. Ce variante de premieri propun partidele

Depoziţia lui Adi Despot în faţa procurorilor, despre incendiul de la clubul Colectiv

Rapperul Butch, unul dintre patronii de la Colectiv, în faţa procurorilor: „Stau cu capul plecat în faţa judecăţii“

FOTO VIDEO Peste 30.000 de oameni au cerut demisia lui Ponta, Oprea şi Piedone. Mesajul lui Iohannis

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum


Ajută victimele din Colectiv. Donează pentru tratamente şi dotarea spitalelor în contul RO97INGB0000999903477197 – ING BANK sau prin SMS la numarul 8824. România solidară - impreună pentru #colectiv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite