Prima misiune medicală a unui elicopter MAI după ce aparatele Eurocopter EC135 au rămas la sol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
elicopter smurd
elicopter smurd

Două persoane, tată şi fiu, rănite în urma unei explozii într-o localitate din apropiere de Miercurea Ciuc, au fost preluate, duminică, de o echipă aeromedicală, fiind prima misiune de acest gen a unui elicopter din dotarea MAI după prăbuşirea aparatului Eurocopter EC135, echipat pentru SMURD, în Republica Moldova.

Aeronava care a fost trimisă în misiune este un elicopter MI 17 care aparţine Inspectoratului General de Aviaţie din MAI. Aparatul a aterizat în Miercurea Ciuc şi a preluat cei doi pacienţi, care vor fi transportaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti, arată surse oficiale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Este vorba despre un bărbat de 52 de ani care are arsuri pe 60 la sută din suprafaţa corpului şi de fiul său, de 24 de ani, care are arsuri pe aproximativ 40 la sută din suprafaţa corpului.

”Cei doi pacienţi sunt în stare gravă, ambii sunt intubaţi, deoarece şi căile aeriene au fost atinse, bărbatul de 52 de ani are arsuri de gradul doi şi trei pe 60 la sută din suprafaţa corporală, i-au ars faţa, gâtul, toracele, membrele superioare şi ambele coapse, iar tânărul de 24 de ani a suferit arsuri de gradul întâi şi doi pe o suprafaţă de 40 la sută din corp, fiind ars la faţă, la mâini şi torace”, a declarat şeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita, Péter Szilárd, corespondentului News.ro.

Pacienţii au fost răniţi în timp ce încercau să schimbe o butelie, care a explodat, provocând un incendiu pe balconul apartamentului în care locuiau, într-un bloc de la etajul al doilea, situat în apropierea gării din comuna Siculeni.

Misiunea în care cei doi sunt transportaţi la Bucureşti este prima a unui echipaj aeromedical SMURD după prăbuşirea aparatului Eurocopter EC135 în Republica Moldova. Până la finalizarea anchetei, toate elicopterele de tip EC135 vor rămâne la sol.

În acest interval misiunile vor fi asigurate cu elicoptere MI 17 şi MI 8 din dotarea Inspectoratului General pentru Aviaţie.

Elicopterul SMURD s-a prăbuşit, joi, în apropierea satului Haragîş din raionul Cantemir din Republica Moldova. În urma accidentului, toţi cei patru membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite