Preşedintele CJ Satu Mare, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj. Victor Ponta şi Liviu Dragnea, audiaţi ca martori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare a fost condamnati la doi ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare a fost condamnati la doi ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj

Preşedintele executiv al PSD Satu Mare, Mircea Govor, a fost condamnat, luni, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, în primă instanţă, în acelaşi dosar fiind achitat fostul senator Valer Marian şi patronul unei firme de construcţii de drumuri, Mirel Vlas.

Potrivit portalului Tribunalului Satu Mare, Mircea Govor a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de încercare de patru ani, pentru primul capăt de acuzare din rechizitoriu şi l-a achitat pentru celelalte două capete de acuzare din acelaşi dosar, conform g4media.ro. Primul capăt de acuzare se referă la şantajarea unui avocat din oraş, iar celelalte la şantajarea unui primar din judeţ şi al unui director de instituţie.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 124.800 lei, ce a făcut obiectul infracţiunii de şantaj descrise în cuprinsul rechizitoriului, şi menţine măsura sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând acestuia.

În acelaşi dosar au fost achitaţi fostul senator Valer Marian, acuzat de complicitate la şantaj în cazul primarului şi a proprietarului unei firme de construcţii drumuri, Mirel Vlas.

Sentinţa poate fi atacată în apel, în termenul legal de 10 zile, la Curtea de Apel Oradea. Dosarul a fost instrumentat de procurorul DNA Cristian Ardelean, cercetat în prezent de Adina Florea, la Secţia Specială, pentru că ar fi încercat să intimideze judetători de la Curtea de Apel Oradea.

Cazul a fost trimis în judecată în 2016 la Instanţa Supremă şi declinat, pe motiv de de competenţă, la Tribunalul Satu Mare. La Înalta Curte, în premieră naţională s-au exclus din dosar toate interceptările realizate cu ajutorul SRI.

Mircea Govor a fost arestat preventiv în perioada 23 decembrie 2015 – 22 ianuarie 2016 în urma unor percheziţii, el fiind preşedinte al filialei judeţene a PSD la acea vreme. Procurorii DNA Oradea au dispus în 26 aprilie 2016 trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Mircea Govor, pentru trei infracţiuni de şantaj în formă agravată, şi a senatorului Valer Marian, pentru complicitate la şantaj în formă agravată. Potrivit unui comunicat al DNA, Mircea Govor, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra unei publicaţii locale, ar fi şantajat un avocat, un primar de comună şi un fost şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Acuzaţiile procurorilor

În perioada aprilie-mai 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra unei publicaţii cotidiene locale, în prezenţa inculpatului Vlas Mirel, administrator al unei societăţi comerciale, a ameninţat un avocat din Baroul Satu Mare că, în ziarul respectiv, vor apărea mai multe articole compromiţătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalităţii pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obţinut mai multe contracte de consultanţă juridică cu diferite entităţi publice.

În continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câştige mai multe licitaţii publice ce se aflau în derulare în acel moment şi care erau organizate de instituţii cu care firma avocatului avea contract de consultanţă juridică pe linia achiziţiilor publice.

Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de inculpatul Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăţi comerciale care câştigaseră o licitaţie privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăţi controlate de inculpat.

Acest fapt a avut ca şi consecinţă oprirea oricărui articol denigrator în publicaţia respectivă la adresa avocatului.

În perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, beneficiind de ajutorul inculpatului Valer Marian şi folosindu-se de influenţa pe care o aveau asupra aceleiaşi publicaţii, a impus, prin intermediul redactorilor, declanşarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună.

Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitaţie, cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de inculpatul Vlas Mirel.

În perioada august-septembrie 2013, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-şi autoritatea şi influenţa deţinute de calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, precum şi de influenţa pe care o avea asupra aceleiaşi publicaţii cotidiene locale, a constrâns un inspector şef interimar al ITM Satu Mare, pentru ca acesta, în exercitarea atribuţiunilor sale de serviciu, să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancţiuni contravenţionale persoanelor agreate politic de Govor Mircea Vasile(în speţă, primarii din acelaşi partid cu el, din judeţul Satu Mare).

Constrângerea a constat în proferarea unor ameninţări directe cu destituirea din funcţie, în publicarea unor articole denigratoare în presă, respectiv în efectuarea unei vizite de lucru de către Inspectorul General de Stat în Inspecţia Muncii, la solicitarea inculpatului.

Scopul urmărit de inculpat, pe lângă obţinerea unui folos pentru altul, (neaplicarea unor amenzi primarilor agreaţi în cazul constatării unor abateri pe linia relaţiilor de muncă de către inspectorii ITM), a vizat trei paliere: de a asigura un folos nepatrimonial pentru sine, în sensul de a dobândi, în faţa membrilor partidului pe care îl conducea de puţin timp, o reputaţie de un bun preşedinte, capabil să apere interesele lor în cazul în care aceştia ar fi sancţionaţi de instituţiile deconcentrate; de a-şi subordona instituţia publică respectivă intereselor sale patrimoniale, în contextul în care Govor Mircea Vasile şi familia sa deţineau mai multe societăţi comerciale care aveau angajaţi; de a obţine un folos material pentru altul (neaplicarea unor amenzi primarilor de aceeaşi culoare politică în cazul constatării unor abateri pe linia relaţiilor de muncă de către inspectorii ITM). 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite