O statuie în bronz a Reginei Maria, de peste doi metri, dezvelită în Marea Britanie
0Personalitatea Reginei Maria a fost evocată, miercuri, în Marea Britanie, prin dezvelirea unei statui a suveranei, în Ashford, oraşul unde viitoarea suverană a României s-a născut în 1875
„Maria a României a avut tăria de a contribui la zidirea unei ţări, păstrându-şi întotdeauna delicateţea, aplecarea către artă şi respectul faţă de cultură”, au spus oficialii britanici, la Ashford, locul din Marea Britanie, unde viitoarea regină a României s-a născut pe 29 octombrie 1875. Personalitatea Reginei Maria a fost omagiată prin dezvelirea unei statui a suveranei, în cadrul unei ceremonii la care au participat Liliana Ţuroiu, preşedinte ICR, reprezentanţi ai Ambasadei României la Londra, precum şi ai Caselor Regale ale Marii Britanii şi României, Gerry Clarkson CBE, preşedintele Consiliului Local Ashford, Jessamy Blanford, primarul oraşului Ashford, oficialităţi de rang înalt din România şi Marea Britanie.
Realizată din bronz şi având o înălţime de 2,2 metri, statuia a fost realizată de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, ca urmare a câştigării unui concursul organizat, în luna iulie, de Institutul Cultural Român. Statuia este amplasată în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria.
„De obicei caut să fiu şi atras de personaj, atunci când mă implic în realizarea unei lucrări, ca să-l simt, ca un actor care intră în pielea celui pe care-l va interpreta. Am procedat la fel şi în cazul acestei statui. Ştim cu toţii cine este Regina Maria, dar pentru lucrarea mea m-am documentat şi mai mult. M-au impresionat cuvintele sale din jurnal, în care spunea că mantia (la care s-a lucrat doi ani) este foarte frumoasă şi i se potriveşte perfect, dar, ca şi coroana, este foarte grea. Însă, scria Regina Maria, «pentru poporul meu, care mă ştie dârză şi ambiţioasă, le voi purta, pentru că nu vreau să-l dezamăgesc»”, a spus sculptorul Valentin Duicu.
Regina, „un diplomat irezistibil“
Maria, născută în anul Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha, a fost prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei. Părinţii săi au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg şi Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
„Am vorbit foarte mult despre istorie în Anul Centenar, am vorbit despre personalităţile care au făcut Marea Unire, despre România Modernă, dar aici, la Ashford, nu doar am vorbit despre istorie, am făcut istorie“, a declarat Liliana Ţuroiu. „ Adoptată de România, Regina Maria a fost o femeie remarcabilă, un diplomat irezistibil, un creator, un patron al artelor. La Ashford, regina a devenit, din nou, odată cu dezvelirea statuii sale, un subiect de interes, o personalitate despre care se vorbeşte“, a spus Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.
„Povestea vieţii mele“
Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a afirmat că acest eveniment reprezintă un moment simbolic şi pentru relaţiile româno-britanice şi pentru istoria României.
„Faptul că astăzi la Ashford am inaugurat această statuie arată, într-un fel sau altul, că între ţările noastre există o relaţie care trece dincolo de colaborarea actuală şi care are o tradiţie şi faptul că ne amintim de această tradiţie este foarte important. O naţiune nu poate supravieţui fără istorie, fără trecut, fără simboluri. Iar Regina Maria este din ce în ce mai valorizată ca un simbol naţional de devotament faţă de naţiunea română, de preocupare, de efort, de sacrificiu personal“, a menţionat Dan Mihalache.
Principesa Elena, prezentă la eveniment, a subliniat că Regina Maria a urmărit constant întărirea legăturilor dintre România şi Marea Britanie, dovedind reale calităţi diplomatice în susţinerea şi apărarea intereselor României. Regina s-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale şi a susţinut alianţa cu Antanta, în vederea susţinerii de către aceasta a realizării statului naţional român. Pe timpul războiului şi-a însoţit soţul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniţilor”.
Principesa Elena a arătat că Regina Maria a fost „o figură de prestigiu în viaţa publică românească şi europeană“. Principesa Elena a amintit despre „rolul activ“ jucat de Regină în ridicarea moralului trupelor în timpul Primului Război Mondial, vizitele oficiale efectuate de suverană în Franţa şi Marea Britanie, pentru a susţine cauza României la Conferinţa de Pace, ca şi vizita ei în Statele Unite ale Americii, în Canada sau Turcia. Totodată, principesa Elena a evidenţiat calităţile literare ale Reginei Maria, autoarea unor cărţi publicate în România, Marea Britanie, Statele Unite şi Franţa, şi a subliniat că memoriile acesteia, intitulate „Povestea vieţii mele“, s-au bucurat de un imens succes în Marea Britanie.