UPDATE Ministerul Sănătăţii scapă de executarea silită. A căzut la înţelegere cu compania care i-a dat în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii scapă de executarea silită instituită pe contul BCR FOTO Adevărul
Ministerul Sănătăţii scapă de executarea silită instituită pe contul BCR FOTO Adevărul

Compania care a dat în judecată Ministerul Sănătăţii (MS) pentru a-şi recupera banii în urma unor studii de fezabilitate realizate în anul 2008 pentru instituţie a luat decizia de a suspenda executarea silită instituită pe contul Ministerului Sănătăţii, deschis la Banca Comercială Română.

UPDATE Avocatul Ion Dragne, cel care a reprezentat firma Vamed în instanţă în procesul contra Ministerului Sănătăţii, a confirmat oprirea procedurilor de executare silită. "Confirm că s-a oprit executarea silită. Mai multe detalii însă nu pot da pentru că nu am permisiunea firmei pe care o reprezint pentru a vorbi public despre caz", a explicat Dragne.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au încheiat în cursul acestei dimineţi un protocol cu reprezentanţii VAMED Standortentwicklung und Engineering GmbH&CO cu scopul găsirii unei soluţii amiabile de soluţionare a situaţiei, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.

Potrivit documentului, „compania a transmis instrucţiuni avocaţilor să suspende executarea silită instituită pe contul Ministerului Sănătăţii deschis la Banca Comercială Română”.

De asemenea, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi-au exprimat dorinţa de a găsi „o soluţie agreată de ambele părţi pentru a micşora cuantumul penalităţilor”.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dat marţi explicaţii cu privire la contul ministerului care a fost blocat pentru o datorie neplătită din 2008. Acesta a spus că singurul cont blocat la nivelul instituţiei pe care o conduce este cel de la Banca Comercială Română (BCR), cont care asigură deplasările în străinătate ale personalului, achitarea carburantului pentru maşinile care deservesc ministerul şi alte facturi minore.

„Informaţia referitoare la blocarea fondurilor Sănătăţii sau ale ministerului este neconformă cu realitatea. Activităţile ministerului se realizează în principal prin Trezorerie, iar acest cont nu se poate bloca. Ca urmare, pacienţii nu sunt afectaţi de această decizie a instanţelor judecătoreşti. De asemenea, precizăm că, unităţile spitaliceşti au contracte de finanţare cu casele de asigurări de sănătate, ca urmare nici aceste unităţi nu sunt afectate”, a declarat Nicolăescu.

Ziarul Adevărul a aratat în numărul de ieri că firma care a făcut studiile de fezabilitate pentru reabilitarea unor spitale judeţene de urgenţă a cerut blocarea conturilor Ministerului Sănătăţii pentru o datorie de peste 4,3 milioane de euro, neachitată din 2008.

Firma Vamed Engineering GmbH & CO Viena a apelat la instanţă în 2010, în încercarea de a recupera suma de 8,1 milioane de lei, datorată din 2008, când fotoliul de ministru era ocupat, ca şi acum, tot de Eugen Nicolăescu. La această sumă se adaugă şi penalităţi pentru neplată în valoare de aproximativ 6 milioane de lei, dar şi 4,3 milioane de lei, „reprezentând penalităţi de 0,1 la sută, calculate conform procesului verbal de calcul al penalităţilor din data de 11 martie 2013”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite