Legea Big Brother bagă în şedinţă şefii Parchetelor la Ministerul de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea securităţii cibernetice este dezbătută la Ministerul Afacerilor Interne
Legea securităţii cibernetice este dezbătută la Ministerul Afacerilor Interne

Şefii Parchetelor au fost convocaţi, marţi, în şedinţă la sediul Ministerului Afacerilor Interne pe tema legii legii securităţii cibernetice, cunoscută ca legea “Big Brother”.

Deşi legea a stârnit numeroase controverse, Serviciul Român de Informaţii susţine că este “indispensabilă” facilitării unor măsuri împotriva agresiunilor cibernetice, în  “contextul actual al creşterii fără precedent a riscurilor şi ameninţărilor cibernetice”, scrie hotnews.ro.

Legea Securităţii Cibernetice a fost adoptată în 19 decembrie 2014 de Senat şi prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică, coordonarea unitară a activităţilor acestui Sistem fiind făcută de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS şi CSAT. Actul nu a fost promulgat încă de preşedintele Klaus Iohannis şi este atacat în prezent la Curtea Constituţională.

Legea stabileşte cadrul general de reglementare în domeniul securităţii cibernetice şi obligaţiile ce revin persoanelor juridice de drept public sau privat în scopul protejării infrastructurilor cibernetice, inclusiv furnizorii de servicii de internet, şi prevede obligaţii privind asigurarea securităţii sistemelor lor şi notificarea clienţilor în situaţia unor incidente/atacuri cibernetice şi luarea de măsuri pentru a restabili condiţiile normale de funcţionare.

Principala problema semnalată de ONG-uri care şi-au manifestat dezacordul faţă de adoptarea legii o reprezintă “accesul la date informatice într-un mod extrem de vag pentru foarte multe instituţii”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite