Kovesi: În corupţia din sistemul de sănătate sunt implicate şi firme străine. Mita, achitată prin conturi din străinătate

Kovesi: În corupţia din sistemul de sănătate sunt implicate şi firme străine. Mita, achitată prin conturi din străinătate

Laura Codruţa Kovesi este procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie FOTO Eduard Enea

În corupţia din sistemul de sănătate din România sunt implicate şi firme şi companii din străinătate. Aşa susţine procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), aceasta subliniind necesitatea unei abordări strategice.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Investigaţiile actuale ale DNA în dosarele pe care acum le avem în lucru ne arată că faptele de corupţie se manifestă prin aceleaşi acţiuni repetitive. În lipsa unor măsuri clare de prevenire şi control, tipologia faptelor investigate şi mecanismele care au permis săvârşirea faptelor se repetă. Este necesară o abordare strategică de prevenire a corupţiei, mai ales când vorbim de domenii care afectează direct viaţa cetăţenilor, aşa cum este domeniul sănătăţii”, a spus Kovesi, la dezbaterea „Corupţia în sistemul de sănătate - prevenire şi investigare. Experienţă, bune practici şi provocări”.în domeniu, potrivit Agerspres.

Aceasta a dat ca exemplu cazul managerului Spitalului Judeţean Constanţa care săptămâna trecută ar fi pretins şi primit mită pentru încheierea unui contract de achiziţii publice la un spital judeţean a fost prins în flagrant.

„În anul 2014, acelaşi director a mai fost trimis în judecată pentru acelaşi gen de fapte. Acest exemplu ne arată că nu se rezolvă corupţia în sănătate doar arestând şi investigând persoane. Dacă acest efort investigativ al organelor de aplicare a legii nu este dublat de măsuri preventive de schimbare a unor proceduri, de introducere a unor mecanisme de management şi control, atunci cetăţenii vor fi în continuare afectaţi'', a precizat Kovesi.

În context, Kovesi a subliniat faptul că cei care sunt anchetaţi şi condamnţi pentru fapte de corupţie ar trebui să-şi piardă funcţiile

„Dacă cei anchetaţi şi condamnaţi pentru corupţie nu-şi pierd funcţiile publice de care s-au folosit pentru a obţine foloase ilicite, vom avea în continuare funcţionari care vor primi mită pentru a încheia contracte în domeniul achiziţiilor publice. Cu siguranţă corupţia în sănătate este rezultatul unei modalităţi netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziţii publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziţii supraevaluate. În continuare se vor folosi banii publici pentru achiziţii de aparatură scumpă de la firme de apartament, în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiţii pentru pacienţi”, a menţionat şefa DNA.

„Schimbul de informaţii este esenţial”

Potrivit acesteia, investigaţiile au dezvăluit că, uneori, sumele primite cu titlu de mită sunt achitate prin conturi deschise la bănci în străinătate, de cele mai multe ori în centre off-shore.

„În corupţia din sistemul de sănătate sunt implicate şi firme sau companii străine, de aceea pentru DNA constituie o prioritate tragerea la răspundere penală atât a persoanelor juridice române, dar şi străine, care se ocupă de comercializarea medicamentelor şi echipamentelor medicale. (...) Este important că avem în lucru cauze în care cooperăm cu parteneri instituţionali din alte ţări, care investighează şi ei companiile, (...) iar schimbul de informaţii este esenţial'', a arătat şefa DNA.

Kovesi a mai precizat că peste 70 de persoane au fost trimise în judecată pentru fapte de corupţie în sistemul sanitar, printre care eliberarea ilegală de reţete, decontarea unor servicii, achiziţii de aparatură medical, în unele cazuri mita cerută fiind 20% din valoarea contractului.

Procurorul şef al DNA a precizat că într-un caz a fost implicat un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, privind achiziţionarea de aparatură medicală, fiind investigată şi compania care a dat mită, iar acesteia i s-a interzis 60 de zile să participe la licitaţii de achiziţii publice.

„Faptele de coruptie au efecte directe asupra tuturor. Sumele date mita provin de multe ori din evaziune. (…) Cetăţenii sunt afectaţi de calitatea medicamentelor, când achiziţia lor se face primind mita. Este necesară o abordare strategică”, a mai spus Kovesi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările