VIDEO Jaful din Olanda. Doi dintre românii acuzaţi de furtul tablourilor vor fi judecaţi separat după ce şi-au recunoscut faptele

VIDEO Jaful din Olanda. Doi dintre românii acuzaţi de furtul tablourilor vor fi judecaţi separat după ce şi-au recunoscut faptele

Radu Dogaru şi-a recunoscut faptele şi urmează să fie judecat separat FOTO Adevărul

Două dintre persoanele care sunt judecate în dosarul privind furtul tablourilor din Muzeul Kunsthal din Olanda, mai exact Radu Dogaru şi Eugen Darie, vor fi judecaţi separat de restul inculpaţilor. Judecătoria Sectorului 3 a decis, miercuri, să meargă pe o procedură simplificată după ce aceştia şi-au recunoscut faptele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Instanţa a decis ca Radu Dogaru şi Eugen Darie să fie judecaţi într-un dosar separat pentru ca procesul acestora să se termine mai repede. 
 
La termen de marţi de la Judecătoria Sectorului 3, Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu, şi-au recunoscut faptele, iar aceştia ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei cu închisoarea.
 
Instanţa urmează să acorde un nou termen separat pentru cei doi, urmând ca aceştia să poată aduce probe în circumstanţiere şi se va putea stabili prejudiciul.
 
Mai exact, în privinţa lui Dogaru şi a lui Darie, s-a creat un nou dosar, care îi va viza doar pe aceştia şi în care avocaţii vor trebui să expună argumente privind încadrarea juridică a faptelor rezultate din mărturiile lor şi din restul probelor anchetatorilor, să aducă probe ce ar putea duce la o minimizare a eventualei pedepse, urmând să fie lămurită totodată situaţia părţilor civile şi vătămate din caz.
 
Magistraţii Judecătoriei Sectorului 3 au anunţat că următorul termen o să fie pe 19 noiembrie, indiferent de soluţia care urma să fie luată privind potenţiala disjungere a dosarului.
 
Tablourile, la un cetăţean ucrainean
 
Unul dintre hoţii tablourilor, Radu Dogaru, a susţinut în faţa instanţei că tablourile nu au fost arse, ci au ajuns la o persoană pe nume Vladimir, cetăţean ucrainean, care locuieşte în Amsterdam, căruia îi ştie adresa din Londra pentru că acolo s-au cunoscut.
 
Acesta a precizat că mama sa, acuzată şi ea în dosar, i-ar fi trimis tablourile cetăţeanului ucrainean.
 
De asemenea, Dogaru a spus că a avut toată intenţia de a înapoia tablourile în momentul în care a fost audiat şi de procurorii olandezi, cărora le-a spus că le poate da înapoi cinci tablouri, însă aceştia au refuzat, spunând că le vor pe toate.
 
Mai mult, acesta a relatat faptele din noaptea furtului, arătând că uşa muzeului din Rotterdam s-a deschis foarte uşor „cu un patent” şi că acesta nu credea că la un asemenea muzeu se putea intra atât de uşor. În plus, Dogaru a precizat că tablourile furate erau cele mai aproape de uşă.
 
Radu Dogaru a mai spus marţi că are informaţii suplimentare despre furtul tablourilor însă nu vrea să le divulge nici măcar în faţa instanţei. Ulterior, avocatul său, Cătălin Dancu, a declarat în faţa jurnaliştilor că Dogaru nu vrea să dea aceste informaţii pentru că se teme pentru viaţa sa.
 
De asemenea, Dancu a mai precizat că ucraineanul despre care a vorbit clientul său este boxer profesionist şi este prieten cu Radu Dogaru.
 
Marţi a dat declaraţii în faţa instanţei şi Alexandru Bitu care a arătat că în seara în care s-a produs furtul el era la trei kilometri distanţă faţă de muzeu şi că ulterior a aflat ce făcuseră prietenii săi după ce a văzut că de pe telefonul său au fost trimise în România nişte imagini.
 
Acesta a mai spus că îşi recunoaşte fapta de aderare la un grup infracţional, dar nu şi cea de sprijinire pentru că nu înţelege cum a făcut acest lucru când el este prieten cu cei doi.
 
Dancu vrea să dea în judecată Muzeul Kunstal şi Primări Rotterdam
 
Tot la termenul de marţi, Cătălin Dancu, avocatul lui Radu Dogaru, a declarat că face demersuri pentru a da în judecată Muzeul Kunsthal din Olanda, dar şi Primăria Rotterdam, pe baza unui raport al poliţiei olandeze făcut imediat după furtul celor şapte tablouri, care ar dovedi lipsa de securitate şi neglijenţa autorităţilor.
 
Avocatul Cătălin Dancu a declarat că va lua legătura cu avocaţi olandezi pentru a introduce pe rolul instanţei o acţiune prin care să se dovedească faptul că Muzeul Kunsthal şi Primăria Rotterdam au dat dovadă de neglijenţă în ceea ce priveşte securizarea perimetrului muzeului şi mai ales a operelor de artă expuse în el.
 
Acesta a mai spus că acţiunea se va baza pe un raport al poliţiei olandeze făcut după furtul celor şapte tablouri şi care ar dovedi deficienţe în ceea ce priveşte sistemele de securitate ce trebuiau să asigure muzeul.
 
Dancu susţine că nu existau senzori în preajma operelor de artă, „nici măcar o bară sau un geam de protecţie ca să nu ajungi să pui mâna pe ele sau să ajungi să arunci cu cerneală în ele”.
 
La termenul de pe 10 septembrie, Cătălin Dancu afirma că cinci dintre tablourile furate au fost predate de Olga Dogaru unui bărbat. Avocatul preciza că tablourile ar fi ajuns, imediat după arestarea lui Radu Dogaru, la o persoană „trimisă” de acesta, care nu şi-a declinat identitatea în faţa Olgăi Dogaru.
 
„Aceste lucruri sunt clarificate şi sunt lămurite deja de procurori. Se ştiu în cadrul materialului de urmărire penală”, a mai spus Cătălin Dancu.
 
Întrebat dacă anchetatorii au aflat cine este persoana căreia Olga Dogaru i-a dat tablourile, Dancu a menţionat că nu, fiind cunoscută doar procedura în care au fost predate tablourile.
    
Dancu mai spunea, în legătură cu tablourile furate de la muzeul din Rotterdam, că cinci dintre acestea ar fi, în opinia lui, în Republica Moldova, iar celelalte două s-ar fi pierdut în Belgia.
 
Şase persoane trimise în judecată în acest caz
 
Pe 15 iulie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.
 
Judecarea dosarului a început pe 13 august, la Judecătoria Sectorului 3. La primul termen de judecată, avocaţii celor acuzaţi de furtul tablourilor au contestat expertiza realizată de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), care concluziona că cenuşa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicată la percheziţiile din 1 martie, de la locuinţa Olgăi Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză.
 
Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.
 
De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.
 
Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, au precizat procurorii.
 
Olga Dogaru şi-a schimbat declaraţia: nu ar fi dat foc tablourilor
 
Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.
 
Procurorii DIICOT au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei Judecătoriei Sectorului 3, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinţei sale din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea.
 
Ulterior aceasta şi-a schimbat declaraţia, arătând că ea nu a ars tablourile, aşa cum a susţinut anterior în declaraţie dată în faţa procurorilor.
 
Procurorii au disjuns cercetările în cazul Olgăi Dogaru, pentru infracţiunea de distrugere calificată cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani.
 

 
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Jaful din Olanda. Trei dintre românii acuzaţi de furtul tablourilor şi-au recunoscut fapta. Ei spun că tablourile ar fi la un ucrainean

Trei dintre persoanele care sunt judecate în dosarul privind furtul tablourilor din Muzeul Kunsthal din Olanda, Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu, şi-au recunoscut marţi faptele în faţa instanţei. Unul dintre cei trei a declarat că tablourile nu au fost arse, ci au fost date unui cetăţean ucrainean pe nume Vladimir, care este traficant de opere de artă. Următorul termen a fost stabilit pentru 19 noiembrie.

EXCLUSIV Cum au fost prinşi hoţii români care au comis „Jaful secolului“

La împlinirea unui an de la furtul tablourilor din Olanda, procurorul DIICOT Raluca Botea, coordonatorul cercetărilor din acest caz, explică pentru prima dată, într-o întâlnire cu jurnalişti de la un important ziar quality din Olanda, „NRC Handelsblad“, şi de la „Adevărul“, cum i-a prins pe hoţii români
 
 

„Adevărul“ vă prezintă în premieră ultima întâlnire a două dintre celebrele tablouri cu o persoană care nu avea legătură cu furtul lor: Mariana Dragu, curator la Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă (MNAR). Ea a acceptat să spună povestea apariţiei picturilor în România, într-o întâlnire cu jurnalişti de la un important ziar quality din Olanda, „NRC Handelsblad“, şi de la „Adevărul“.

 
Specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) au declarat ieri că cenuşa analizată în dosarul furtului de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam din octombrie 2012 provine din arderea a cel puţin trei tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză. Drumul operelor celebre din muzeu în soba din baie a unei românce din Tulcea.

EXCLUSIV Ecranizarea furtului tablourilor din Rotterdam, blockbuster cu actori străini şi buget record pentru România

Dacă un grup de români a  furat tablouri în valoare de 18 milioane de euro dintr-un muzeu din Rotterdam, regizorul Tudor Giurgiu vrea să dea o „lovitură” pe piaţa cinematografică. Filmul de acţiune despre cele întâmplate va avea un buget de 6-7 milioane de euro, iar aşteptările sunt ca încasările să fie duble.

Tablourile furate de la muzeul din Olanda, aduse în ţară în două perne. Mama unuia dintre suspecţi a recunoscut că a ars tablourile
 
Cele şapte tablouri furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012, ar fi fost aduse în România ascunse în perne, prin Vama Nădlac şi ar fi stat o perioadă în portbagajul maşinii lui Eugen Darie, se arată în rechizitoriul prin care cei şase suspecţi în acest dosar au fost trimişi în judecată. De asemenea, mama lui Radu Dogaru ar fi recunoscut în timpul audierilor că a ars tablourile în soba casei sale.
 
 
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au trimis în judecată, luni, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.
 
 
Cei trei români acuzaţi că în octombrie ar fi furat şapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, vor să fie judecaţi în Olanda, a declarat avocatul acestora pentru ziarul olandez Telegraaf.
 
 
O româncă în vârstă de 19 ani a fost arestată luni dimineaţa la Rotterdam, Olanda, fiind suspectă în cazul furtului a şapte picturi de Matisse, în 2012, din muzeul de artă al oraşului, a anunţat poliţia din Rotterdam într-un comunicat, informează agenţia de ştiri AFP.
 
 
După ce s-a aflat că o parte din cele şapte tablouri furate din Olanda s-ar afla la Carcaliu, poliţiştii au descins vineri după amiază în mai multe locuinţe ale apropiaţilor lui Radu Dogaru (28 de ani), unul dintre cei trei tineri acuzaţi de Jaful Secolului.
 
 
În urma percheziţiile desfăşurate marţi în localitatea Carcaliu din judeţul Tulcea a fost găsită celebra geantă pe care ar fi adus-o Radu Dogaru (28 de ani) la mătuşa sa imediat după ce a ajuns în ţară. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: