Inspecţia Judiciară: Monica Macovei a afectat independeţa justiţiei când a spus că Victor Ponta a pus presiune pe procurori în dosarul „Lukoil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile făcute de Monica Macovei, potrivit cărora premierul Victor Ponta, procurorul-şef al României, Tiberiu Niţu, şi soţia acestuia au pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinăria Petrotel Ploieşti au fost de natură să afecteze independenţa justiţiei. Asta a stabilit Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce a analizat afirmaţiile europarlamentarului.

Inspecţia Judiciară a stabilit că Monica Macovei a adus atingere independenţei sistemului prin faptul că a acreditat ideea că procurorul general al României ar fi exercitat presiuni asupra procurorilor care instrumentau dosarul „Lukoil”.

„Trebuie să se cerceteze ceea ce se scrie în presă că Victor Ponta a primit apartamente luxoase de la Lukoil sau prin interpuşi sau alte bunuri. Familia Niţu lucrează împotriva justiţiei, lucrează cu politicul. Soţia sa a făcut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e şefa acelor procurori care lucrează la caz. Ponta poate fi judecat pentru obstrucţionarea justiţiei, pentru complicitate. El l-a ales pe Putin şi este trădare naţională”, a declarat la acea dată Monica Macovei.

Declaraţiile preşeditelui Traian Băsescu nu au afecta independenţa justiţiei

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că, în dosarul Microsoft „vor mai apărea surprize, inclusiv persoane” nu este de natură să afecteze independenţa justiţiei. Asta stabilit Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSN) care a verificat declaraţiile şefului statului

Inspecţia Judiciară a stabilit că afirmaţiile preşedintelui nu fost de natură să afecteze independenţa judecătorilor şi a procurorilor, având în vedere că acestea pot fi încadrate în limitele discursului politic.

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare, după ce, în 13 octombrie, Traian Băsescu a declarat la Realitatea TV, răspunzând unei întrebări, că în dosarul Microsoft vor mai apărea surprize, inclusiv persoane. Membrii plenului CSM urmează să stabilească joi dacă îşi vor însuşi concluziile raportului IJ.

Şeful statului a negat că în dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. "Cea mai complexă informaţie am avut-o în 2009 legată de posibilă fraudare şi acea informaţie într-o manieră mult mai în detaliu a fost transmisă DNA şi de acolo a început uşor, uşor", a afirmat preşedintele Traian Băsescu, precizând că informarea a venit de la serviciile româneşti.

Citeşte şi:

Ponta: Atacul lui Băsescu reflectă o persoană incapabilă să îşi exercite funcţia

Atacul preşedintelui Traian Băsescu la adresa magistraţilor, primarilor, pensionarilor, muncitorilor de la Lukoil, precum şi indicaţia referitoare la câţi bani trebuie daţi pentru o operă a lui Brâncuşi reflectă o persoană incapabilă să îşi exercite funcţia, a afirmat premierul Victor Ponta, la scurt timp după declaraţia preşedintelui Traian Băsescu.

Ruşii de la Lukoil ameninţă cu închiderea rafinăriei Petrotel. Procurorii au blocat stocurile strategice

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite