Doliu. Mii de oameni i-au dus la groapă pe tinerii arşi în Club Colectiv: „Andrei ne-a spus vineri că se împlineşte un an de când trebuia să moară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe localităţi din România s-au îmbrăcat în haine cernite pentru a-şi duce la groapă tinerii care au murit în incendiul izbucnit la Clubul Colectiv din Capitală.

Cele mai multe dintre victimele incendiului de la Club Colectiv au fost înmormântate marţi. La Hunedoara, Tulcea, Piteşti sau Brăila, mii de oameni i-au condus la groapă pe tinerii morţi pe patul de spital.  

Hunedoara

Maria Vulcu, arhitecta ucisă în incendiul din Colectiv, a fost înmormântată. Preot: "eşti tentat să rămâi fără cuvinte în faţa unei asemenea tragedii"

Aproape 1.000 de oameni au participat la slujba de înmormântare a Marie Vulcu, tânăra arhitectă din Deva, ucisă în incendiul care a cuprins Clubul Colectiv din Bucureşti. Oraşul Simeria, unde locuiesc părinţii Mariei, a fost în doliu după tragedia prin care au trecut rudele fetei.

Strada pe care se află Biserica Biscaria, a „Adormirii Maicii Domnului” din Simeria, a fost închisă traficului rutier în după-amiaza de marţi, datorită mulţimii impresionante de localnici care s-au îndreptat spre locul unde a fost depus trupul neînsufleţit al Mariei Vulcu (30 de ani), tânăra arhitectă din Deva, decedată în carnagiul din 30 octombrie, din Clubul Colectiv.

image

Celia: "Cum este posibil să se întâmple aşa ceva?"

În curtea bisericii aproape 1.000 de oameni s-au strâns în jurul capelei în care trupul Mariei, îmbrăcat în rochie de mireasă, a fost aşezat în sicriu. Coroanele au împodobit cimitirul bisericii, din care convoiul funerar urma să plece spre un alt cimitir din Simeria, unde părinţii fetei deţineau locul de veci. Printre cei veniţi să o conducă pe ultimul drum pe Maria Vulcu s-a aflat şi cântăreaţa Celia, care a relatat că a fost copleşită de durere pentru fosta ei prietenă din copilărie. Lacrimile au împiedicat-o să vorbească, însă artista le-a transmis un mesaj celor dragi pe pagina ei de Facebook.

„Am primit crunta veste că o bună prietenă din copilărie, alături de care am enorm de multe amintiri, şi-a pierdut viaţa în incendiul din clubul Colectiv. Cuvintele sunt prea mici să îmi exprim tristeţea şi durerea! Nu ştiam de ce aveam starea aceea de nelinişte, pur şi simplu mi s-a facut greaţă, provocată de frică şi revoltă, simţeam nevoia să exprim tristeţea, să dau vina pe ceva sau pe cineva, să cert pe cineva. Am aflat că peste minunata familie în casa cărora ne adunam şi ne bucuram a căzut aceasta nenorocire. Cine e responsabil de aceste greşeli? Cine o sa răspundă pentu cele întâmplate? Cum e posibil să se întâmple aşa ceva?”, a scris Celia.

Piteşti

Jale mare la Muscel. Doi tineri morţi în urma dezastrului "Colectiv" sunt înmormântaţi săptămâna aceasta

Valentin Fieraru lucra în Clubul Colectiv ca barman. Plecase în capitală pentru o viaţă mai bună. Visul lui s-a stins, la doar 25 de ani, în flăcările catastrofei de la Colectiv.

În seara de vineri, tânărul se afla la muncă. Când a fost scos din infern, Valentin mai avea încă semne vitale. A fost dus la unul dintre spitalele din Bucureşti. Aparatele l-au ţinut în viaţă la Terapie Intensivă, însă şi el, ca şi cele două argeşence decedate in urma aceleiaşi tragedii, a pierdut lupta pentru viaţă.

image

Valentin Fieraru lucra în Clubul Colectiv ca barman. Plecase în capitală pentru o viaţă mai bună. Visul lui s-a stins, la doar 25 de ani, în flăcările catastrofei de la Colectiv.

În seara de vineri, tânărul se afla la muncă. Când a fost scos din infern, Valentin mai avea încă semne vitale. A fost dus la unul dintre spitalele din Bucureşti. Aparatele l-au ţinut în viaţă la Terapie Intensivă, însă şi el, ca şi cele două argeşence decedate in urma aceleiaşi tragedii, a pierdut lupta pentru viaţă.

Trupul neînsufleţit al lui Valentin a fost adus acasă, la Valea Mare Pravăţ, sat Bilceşti, luni dimineaţă. Toată comuna l-a aşteptat la poartă, iar astăzi, cu mic, cu mare, sătenii, rudele şi prietenii se pregătesc să-l conducă pe ultimul drum. 

Diana Enache, cealaltă victimă din zona Muscel, moartă asfixiată în Clubul Groazei va fi înmormântată joi, in satul Jugur din Poienarii de Muscel. Monica Tănăsoiu, cealaltă tânără argeşeancă moartă după infernul din Clubul Colectiv, originară din Piteşti, va fi înmormântată însă la Ploieşti.

Tulcea

Liliana Gheorghe, înmormântată la Izvoarele, acolo unde a copilărit

Liliana Gheorghe, de 25 de ani, din Tulcea, care a murit duminică la Spitalul de Arşi din Capitală, va fi înmormântată astăzi. Tânăra a fost grav rănită în incendiul de la Clubul Colectiv din Bucureşti.

Marţi, Liliana Gheorghe, de 25 de ani, a fost condusă pe ultimul drum de un întreg sat, Izvoarele, acolo unde fata a copilărit. Tânăra a murit duminică la Spitalul de Arşi din Capitală, după ce a fost grav rănită în incendiul care a izbucnit vineri seara la Centrul Colectiv din Bucureşti. Fata avea arsuri de căi aeriene şi a pierdut lupta cu viaţa.

Trupul ei neînsufleţit a fost depus în biserica ortodoxă din localitate, pentru ca toţi cei care au cunoscut-o să poată să-şi ia adio de la ea.

Liliana a fost înmormântată alături de tatăl ei, Gheorghe, care a murit când ea avea 13 ani. Mama ei, spun oamenii din localitate, este la rândul ei grav bolnavă, şi nu ştiu dacă va putea trece peste tragedie.

image

Altar la liceu

Liliana Gheorghe a fost eleva Colegiului Dobrogean Spiru Haret, pe care l-a absolvit în anul 2009. Foştii dascăli şi colegi care nu au putut ajunge la înmormântare au aprins o lumânare la altarul de pe holul unităţii de învăţământ.  Victoria Stanciu i-a fost Lilianei dirigintă în toţi anii de liceu. Profesoara de educaţie fizică şi sport povesteşte că Liliana era pasionată de muzica rock de când o ştie. „Venea la şcoală cu ghete şi îmbrăcată ca o rockeriţă. Îi plăcea foarte mult muzica“, îşi aminteşte dascălul. Cadrul didactic spune că fata s-a integrat foarte repede în colectiv, deşi era de la ţară. „Era o fată cu o frumuseţe interioară deosebită“, îşi aminteşte diriginta ei.

Liliana Gheorghe urma cursurile Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din Bucureşti.

Alexandru Aliman este un alt elev al Colegiului Spiru Haret din Tulcea care este grav rănit în incendiul de la Club Colectiv. El se află în stare gravă, la spital. Mama lui este un fost cadru didactic al unităţii de învăţământ.

Brăila

Tatăl lui Andrei Bucă, brăileanul ucis de incendiu: „Aveam planuri mari cu Andrei. Ne pregăteam de un proiect naval“

Planurile de viitor au fost date peste cap în familia Bucă, odată cu tragedia din Clubul Colectiv. Acolo, unicul lor fiu, Andrei Bucă, de 29 de ani, un arhitect excepţional, şi-a dat ultima suflare. A ars de viu în locul în care unde trebuia să se distreze şi să se relaxeze în compania prietenilor.

Dorin Bucă, tatăl lui Andrei, este director la Şantierul Naval Cernavodă şi avea lanuri mari împreună cu fiul său. Se pregăteau de design naval, asta după ce a reuşit să îl convingă să nu plece în străinătate. Toate planurile s-au năruit atunci când tatăl a fost sunat şi a primit teribila veste. Spera totuşi că îşi va găsi fiul în unul din spitale şi nu la INML:

image

„Mai era încă un coleg de-al lor, tot arhitect. Au stat în faţă toţi. Au fost lângă stâlpul care a luat foc. Bănuim, din ce am văzut şi din ce ne-au mai zis alţii, pentru că din cei pe care îi cunoşteam, nu a scăpat nimeni.  Bănuim că din momentul în care a început să cadă din plafon, le-a căzut pe cap. Toţi sunt arşi la cap, nu pe corp. Am văzut arşi mult mai grav în spitale când le-am căutat. Andrei nu avea arsuri grave. Era ars la gură, cum a tras flăcări încercând să respire. Au murit printre primii. Am văzut vre-o două trei imagini, nu pot sa ma uit mai bine, nu era în primul rând” povesteşte tatăl lui Andrei cu vocea tremurândă.

Galaţi

Mii de oameni au condus-o pe ultimul drum pe Valentina Florea, tânăra din Galaţi care a murit în clubul Colectiv

După trei zile de doliu naţional, părinţii, prietenii şi toţi cei care au cunoscut-o pe tânăra gălăţeancă au condus-o marţi pe aceasta pe ultimul drum.

Slujba a fost oficiată de arhiepiscopul Dunării de Jos,  Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop al Dunării de Jos Casian Crăciun.

„Dumnezeu să o ierte şi să ne ierte pe noi toţi şi să ne înveţe să respectăm mai mult viaţa. Apără Doamne ţara, tinerii şi România”, a spus arhiepiscopul.

La orele prânzului, cortegiul funerar a plecat de la Biserica Vovidenia, din centrul Galaţiului. Trupul neînsufleţit al tinerei a fost dus la cimitirul „Sfântul Lazăr”. Acolo o aşteptau prietenii, colegii şi toţi cei apropiaţi.

„Am lucrat cu Tina patru ani de zile. Cred că probabil ea nu şi-ar fi dorit să fie toată manifestarea asta de oameni. Tind să cred că nu ar fi pus accent pe tragedia care s-a întâmplat şi ar fi zis «mergeţi să îi salvaţi pe ceilalţi o sută»”, a spus Marius Deak, şeful Tinei.

image

În mulţime se aflau şi oameni care, după ce au aflat din presă de această tragedie, au vrut să-i aprindă Tinei o lumânare şi să-i aşeze o floare pe mormânt.

„Oamenii să îşi amintească de Tina aşa cum era ea: frumoasă şi bună. E o durere imensă în suflet. Dumnezeu să o ierte”, ne-a spus printre lacrimi o doamnă venită la înmormântarea fetei.

Această dramă a sensibilizat şi autorităţile locale. „Ne-am oferit să ajutăm familia îndoliată şi aceştia ne-au acceptat ajutorul şi ne-au rugat să păstrăm discreţia şi dreptul acestora la intimitate”, a spus Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Municipiului Galaţi.

Iadul pe pământ

În noaptea tragediei, Tina a mers în Club Colectiv din Bucureşti împreună cu logodnicul şi cu mai mulţi prieteni. Cu toţii şi-au dorit să asiste la concertul Goodbye To Gravity. Spectacolul a fost întrerupt după ce un incendiu a izbucnit în local. Focul s-a propagat cu o repeziciune uluitoare, iar sutele de tineri aflaţi în sală au încercat din răsputeri să se salveze şi s-au îmbulzit spre uşă.

În tot acel haos, când toţi încercau să se salveze, Tina, aşa cum îi spuneau apropiaţii, se afla în zona toaletei. Fiind o fire mai firavă, fata nu a mai reuşit să iasă din infern şi a murit intoxicată cu monoxid de carbon. Prienii ei însă au reuşit să scape cu viaţă. Aceştia au căutat-o pe Tina întreaga noaptea. Din nefericire, în dimineaţa de după dezastru a fost găsită şi identificată la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti. Vestea a căzut ca un trasnet asupra tuturor.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite