Dîncu: Un al Treilea Război Mondial nu poate începe din greşeală. Marea Neagră trebuie fortificată. Ce spune despre declaraţiile preşedintelui Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Dincu FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu
Vasile Dincu FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a precizat la Antena 3 că „un al Treilea Război Mondial nu poate începe din greşeală”, prin încălcarea din greşeală a tratatelor. Demnitarul susţine că deja nu se mai poate vorbi doar de un singur om care a decis acţiunea Rusiei, ci de un întreg sistem.

„Războiul este aprope, dar noi suntem pe graniţa NATO”, a mai spus ministrul arătând că NATO nu riscă să încalce tratatul, intrând pe un teritoriu străin, dar nici Federaţia Rusă „nu are nici resurse şi nici posibilitatea de a deschide un asemenea front. Eu zic că în acest moment (...) există întotdeauna şi scenariu rău, dar are o probabilitate foarte mică, sigur că întâmplări pot să aibă loc, dar un al Treilea Război Mondial nu poate începe din greşeală”, a spus Vasile Dîncu la Antena 3, în ceea ce priveşte apropierea de ţara noastră, întrebat dacă există un pericol, chiar şi accidental pentru România.

Ministrul a mai completat despre situaţia din Ucraina: „Am văzut atâtea grozăvii în 40 şi ceva de zile. Nu cred că aici este vorba numai de nebunia unui dictator, este vorba de un sistem pe care îl are dictatorul acolo. Până la urmă şi de opinia publică, care, din păcate, a fost ruptă, tăiată prin faptul că s-au tăiat reţelele sociale. Vedem că în sondaje 70%, spre 80% (n.r. - din cei chestionaţi) îl sprijină pe Putin. Nu înseamnă că poporul rus este de vină, a fost izolat. În momentul de faţă toate analizele noastre spun că nu există un pericol pentru România”.  

Întrebat ce înseamnă „în acest moment”, ministrul a precizat că, în cazul în care „ne gândim la viitor, această este o operaţiune specială. (...) Dacă ai gândit asta înseamnă că ai gândit şi urmările. Depinde în ce scenariu va intra Putin, sau ce scenarii are după. Revenirea această la „mama Rusie” cu siguranţă că este un proiect care nu s-ar termină în Ucraina. De aceea noi spunem, în acest moment, oamenii pot să fie liniştiţi”, a mai spus Dîncu, fiind întrebat dacă crede că Ucraina este „un prim episod dintr-un serial”. 

„Marea Neagră trebuie forticată”

„Continuăm să spunem un lucru, prin care la început am părut uşor anacronici când am spus că Marea Neagră nu este un ”liniştit lac de agrement”(...) Noi spunem lucrurile astea că e un pericol că trebuie fortificată, luată în calcul că o zona de vulnerabilitate pentru NATO şi pentru UE. Vă spun, până în ianuarie, eram luaţi în calcul de partenerii noştri, dar nu eram siguri că va apărea în Conceptul Strategic NATO. Înainte de război eram relevanţi pentru NATO, dar se considera că pericolul este mai mare în zona Mării Baltice. Acum trebuie să echilibrăm nordul cu sudul.

„Ucrainenii încep documentarea pentru 5.000 de morţi”

Întrebat în privinţa opiniei ţării noastre cu privire la acuzaţiile de genocid din Ucraina, Dîncu a amintit de ancheta cerută de ţara noastră, alături de alte state, precizând că , potrivit informaţiilor „care sunt acum acolo, este vorba despre genocid”. Ucrainenii încep documentarea pentru 5.000 de morţi. Chestiunea trebuie lămurită cumva. Este clar că este vorba aici despre crime împotriva umanităţii”.

Ce spune despre avertismentele preşedintelui Zelenski

Privind declaraţia preşedintelui ucrainean, potrivit căreia, dacă Ucraina este înfrântă, va urma Polonia şi România, ministrul a precizat că „aici sunt speculaţii, noi nu credem că există dovezi pentru aşa ceva şi nu luăm în calcul. Înţelegem, el se luptă pentru apărarea ţării sale, într-o măsură este şi apărătorul Europei, dacă toate aceste crime vor fi dovedite, este chiar apărătorul unei civilizaţii”. 

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite