Coronavirus în România. Cu Ordonanţe Militare ciuntite, românii au luat cu asalt magazinele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coadă de clienţi la intrarea unui magazin de bricolaj din Corbeanca
Coadă de clienţi la intrarea unui magazin de bricolaj din Corbeanca

Cu o săptămână înainte de anunţata relaxare a restricţiilor de călătorie, românii par să ignore prevederile Ordonanţelor Militare şi au luat cu asalt magazinele, fără a fi foarte atenţi la măsurile de distanţare socială.

O astfel de situaţie s-a putut întâlni, sâmbătă dimineaţa, la intrarea într-un magazin de bricolaj din zona Corbeanca. Purtând între ei o distanţă relativă, zeci de oameni stăteau la coadă pentru a face cumpărături. O situaţie asemănătoare s-a putut înregistra şi în cursul zile de vineri într-un market din Bucureşti al unui lanţ de magazine de tip discount în care, potrivit unui martor, se aflau în acelaşi timp cam 100 de cumpărători cu toate că spaţiul nu era foarte mare. Mai mult, cei care şi-au terminat de făcut cumpărăturile au fost nevoiţi să stea la coadă mai bine de un sfert de oră pentru a le achita. 

Ciuntirea Ordonanţelor Militare

Relaxarea românilor vine după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că actul normativ prin care erau stabilite amenzile pentru nerespectarea ordonanţelor militare este neconstituţional, şi astfel persoanele şi firmele nu mai pot fi amendate pentru încălcarea restricţiilor. Mai exact, judecătorii constituţionali au pus capăt cu zece zile mai devreme stării de urgenţă/ 

Reamintim că Decizia CCR arată că OUG 34/2020 este neconstituţională în ansamblul său, pentru că “a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie, întrucât prin conţinutul său normativ a vizat restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică)” .

De asemenea CCR a declarat neconstituţional Art 28 din OUG 1/1999, care introducea amenzile pentru încălcarea regimului stării de urgenţă, deoarece “stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.” 

Pădurea Băneasa, luată cu asalt

Situaţia este oarecum similară cu cea înregistrată sâmbătă, 21 martie, când în plină epidemie de Covid-19, românii nu au ţinut cont de recomandările autorităţilor, dar mai ales ale medicilor, şi au mers la plimbare sau la cumpărături, în pieţe.

În pădurea Băneasa, de pildă, erau parcate zeci de maşini, iar multe familii şi-au scos copiii la plimbare, au cules flori, au stat la picnic şi au transformat pădurea într-un loc aglomerat. Dacă în pădurea Băneasa erau mulţi tineri, în pieţe au ieşit bunicii. În Obor, de exemplu, era o forfotă greu de acceptat în condiţiile în care o ţară întreagă se lupta cu noul coronavirus. 

mag
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite