Cărbunaru: „Sunt peste 30.000 de ucraineni în România”. Măsurile luate de autorităţi pentru sprijinirea refugiaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat, luni, că autorităţile române au trimis carburanţi şi alimente către Ucraina, fiind vorba despre zeci de vagoane puse în mişcare deja, dar şi cantităţi mari de alimente şi apă la frontiere. De asemenea, potrivit datelor oficiale, în acest moment se află peste 30.000 de ucraineni pe teritoriul României.

„Potrivit raportului prezentat de Administraţia Naţională a Rezervelor de stat, începând de ieri, în baza deciziei premierului, a fost deja realizat un transport de carburanţi şi alimente către Ucraina. Este vorba de zeci de vagoane încărcate şi puse în mişcare. Aceste lucruri sunt coordonate şi cu autorităţile ucrainene. Totodata, în afară de carburant, sunt mobilizate cantităţi importante de alimente şi apă, toate acestea urmând sa ajungă la Siret.

La acestea se adaugă cele 3 camioane cu circa 600 de elemente complete, paturi, saltele, lenjerii, perne, saci de dormit, care au ajuns deja în tabăra de refugiaţi de la Suceava. Şi alte 4 camioane care urmează să ajungă la Botoşani, într-o altă tabără de refugiaţi”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, luni, într-o conferinţă de presă. 

Cărbunaru a precizat că prin intermediul platformei guvernamentale „Ucraina - împreună ajutăm mai mult” au fost  deja colectate peste 3000 de oferte de ajutor, care constau în hrană, alimente, produse de igienă, alimente şi facilităţi de cazare.

„Astăzi, peste aproximativ o oră şi jumătate, va pleca din Bucureşti un al doilea transport, fiind vorba de medicamente şi alte produse sanitare care vor pleca spre graniţa de nord a ţării. Aceste transporturi vor continua, aseară a fost primul. În cursul acestei zile va pleca şi al treilea transport.  Guvernul României continuă eforturile de a mobiliza resursele de care dispune, dar şi de a sprijini societatea civilă pentru a veni în sprijinul cetăţenilor ucraineni”, a mai spus Cărbunaru. 

Totodată, potrivit datelor oficiale, în perioada 24-28 februarie, prin toate punctele de trecere a frontierei, au intrat în România 70.803 ucraineni şi au ieşit 37.490. „Sunt, aşadar, peste 30.000 de ucraineni în România”, a precizat Cărbunaru. 

De asemenea, 373 de ucraineni au solicitat azil în România până în acest moment. 

„Politia de frontieră este mobilizată cu efective sporite în aceasta perioadă. Exisă mobilizate ambulanţe SMURD, pregătite sa preia persoanele care au nevoie de sprijin (femei gravide, cu copii, bătrâni, bolnavi)”, a mai adăugat Dan Cărbunaru. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite