Bani pentru Patriot şi posibila renunţare la indexarea pensiilor militarilor, primele măsuri ale Guvernului PNL în domeniul Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban si Klaus Iohannis  Inquam Photos/Alberto Grosescu

Majorarea diurnelor militarilor aflaţi în misiuni în teatrele de operaţiuni, deblocarea banilor pentru plata achiziţiei rachetelor Patriot, dar şi un anunţ despre analizarea oportunităţii indexării pensiilor militarilor. Acestea au fost principalele teme discutate joi de premierul Ludovic Orban cu ministrul Apărării Naţionale Nicolae Ciucă în cadrul unei întâlniri care a avut loc, joi, la sediul MApN.

„Avem cele mai mici diurne dintre toate ţările participante la misiuni. Ca să zic aşa, până şi Bulgaria are diune tot mai mari decât noi, ceea ce este de neacceptat”, a declarat Ludovic Orban. Prin urmare, premierul nu a lăsat loc de interpretări: diurnele primite de la statul român de către militari aflaţi în misiuni în teatrele de operaţiuni vor fi mărite, şeful guvernului precizând că la nivelul MApN există deja un grup de lucru care va elabora un proiect de lege prin care se va urmări repararea „nedreptăţilor şi inechităţilor apărute în cadrul pensiilor de serviciu ale cadrelor militare”. Planurile pentru indexarea cu 4,6% de la începutul anului a pensiilor militare nu a fost, însă, confirmată de Ludovic Orban. „Aştept rezultatele grupului de lucru. Obiectivul nostru este să nu se creeze diferenţe între un militar ieşit la pensie în 2016 şi unul ieşit în 2019”, a şeful Guvernului, acesta adăugând că indexarea nu este soluţia pentru rezolvarea acestei discriminări.

Programul de înzestrare, veşti mixte

Înainte de preluarea mandatului de ministru al Apărării, analiştii observau că cea mai grea misiune a generalului Nicolae Ciucă va fi deblocarea programelor de înzestrare ale forţelor militare române. Asta pentru că, în prezent, mai multe programe de înzestrare sunt blocate după contestarea procedurilor de achiziţie. De altfel, joi, singura finanţare anunţată de premierul Orban a fost cea a achiziţiei rachetelor Patriot. Programul, care ajunge la o valoare totală de 3,9 miliarde dolari fără TVA, prevede achiziţionarea a şapte astfel de sisteme, patru destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei pentru Statul Major al Forţelor Terestre. Primul sistem Patriot din România ar urma să devină operaţional în 2020.

Celelalte programe rămân în continuare blocate ori într-o fază incertă de dezvoltare. Mai exact, în privinţa achiziţionării corvetelor pentru forţele navale, Ludovic Orban a explicat că procedura este blocată în instanţă şi se aşteaptă decizia instanţei de recurs, iar un program deosebit de important pentru formarea iniţială a piloţilor de F-16, cel de modernizarea al avioanelor IAR-99, bate pasul pe loc. „Problemele cu contractul de modernizare a IAR-Şoim modernizat şi IAR-99 nemodernizat a determinat oprirea derulării proiectului. În momentul acesta, la nivelul Statului Major al Forţelor Apărării, se elaborează cerinţele specifice pentru ceea ce se doreşte a fi avionul şcoală al aviaţiei române, iar în momentul în care au finalizate şi aprobate, procedura urmează să fie reluată”, a explicat Nicolae Ciucă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite