VIDEO VIS DE ŢĂRAN „Vreau să fiu bucureştean!“. La ce speră sătenii-sărăntoci care s-ar putea trezi peste noapte cetăţeni ai Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce te faci când pleci din satul tău şi te trezeşti într-un Bucureşti unde parcă şi soarele răsare pe jumătate, iar poluarea se citeşte pe fata fiecărui locuitor? Te ştergi pe frunte şi mergi mai departe, o spun, fără urmă de îndoială, ţaranii care duc o viaţă simplă in localitaţile de pe lângă Capitală, cei care vor sa devină bucureşteni cu acte în regulă. Aceştia ar putea intra în "marea familie metropolitană",

Să ne închipuim pentru câteva momente că Bucureştiul, un oraş al contrastelor, va deveni metropola stralucitoare pe care o visează parlamentarii, cu deschidere la Dunăre şi o populaţie de cel putin trei ori mai mare decât acum datorită comasării celor sase judeţe din jurul Capitalei, despre care se vorbeşte.
Asta au facut şi ţăranii din satul Fierbinţi Târg care vor să devină bucuresteni şi adera deja la interesele de tip urban. Majoritatea dintre ei, agricultori, care nu au călcat prin Bucureşti decât ocazional, la nunţile copiilor, privesc oarecum deformat ceea ce autorităţile din Capitală le pregătesc, şi au impresia că viaţa lor se va schimba la 180 de grade imediat ce vor căpăta buletin de Bucureşti.

sat

“Vreau să ne înfrăţim, pentru că de-acolo vine civilizaţia! Dacă vom fi consideraţi parte dintr-un oraş atât de mare înseamnă că vom avea locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite şi acces la spitale mai bune”, consideră, foarte optimist, Iulian Dumitrache, un vânzător de legume de 35 de ani. Oamenii nu sunt disperaţi, nici morţi de foame, deşi cele mei reprezentative obiective comerciale le reprezintă un coafor, frizerie şi florărie, toate la acelaşi sediu, un bordei din mijlocul aşezării. 

Vor să fie bucureşteni pentru palmares

Evident, dorinţa lor este doar un vis. Deputatul Vasile Gherasim, cel care a lucrat la proiectul de dezvoltare a zonei metropolitane susţine foarte clar că, deocamdată, nu s-a luat în calcul idea dezvoltării, ci mai degrabă a reorganizării administrative. Mai mult, acesta susţine că, pentru a uşura traficul din Capitală, vor muta în afara ei toate depourile şi campusurile universitare.

Alţii, puţini mai realişti, îşi doresc să intre în aceeaşi oală cu bucureştenii, dar asta doar pentru <<palmares>>.  “Nu cred că voi avea vreo criză de identitate dacă nu voi mai fi considerată ialomiţeancă. Când spui bucureştean impui parcă alt respect. În rest nu văd mari avantaje. Mafia locală ştie să se reorganizeze chiar dacă  ei spun că descentralizează”, încearcă să ne convingă o altă locuitoare, Cecilia Tănăsescu, de 40 de ani.

Vor la mall şi pe Diaconescu primar

Discutiile pe tema reorganizarii teritoriale rămân fierbinţi, chiar dacă ne mutăm la 70 de kilometri distanta de-aici, în Poienarii Burchii, din Prahova, unde predomină miros de balegă de vacă indeiferent unde te-ai învârti. Şi aici, ca în orice cătun, toate discuţiile importante se tranşează la poartă. Ideea de a deveni bucureşteni îi încântă şi pe prahovenii de-aici. Mai ales că actualul edil, spun ei, nu este prea capabil.

image

„Avem un primar nou care nu face nimic, nimic. Vreau să fiu bucureşteancă, acolo viaţa este mai uşoară. Ai piaţa lângă tine, nu e ca aici, să stai toată ziua să munceşti pământul. Eu am fost şi în mall odată şi mi-a plăcut”, povesteşte tanti Lenuţa, de 64 de ani, care nu uită să precizeze şi pe cine şi-ar dori sa conducă metropola. „Îl vreau pe Dan Diaconescu să fie primar! E cel mai bun dintre toţi”, adaugă pensionara.


Ferentariul spulberă “visul bucureştean” al ţăranilor

“Dacă voi nu ne vreţi, noi vă vrem!”. Aşa ar putea suna la unison dorinţa taranilor care vor să trăiască “visul bucureştean” dacă ar auzi că cei de-aici, din Capitală, nu îi doresc cu aceeaşi ardoare. De exemplu, bucureştenii din Ferentari nici nu vor să audă de această reorganizare.  “Ce prostie! Adică o să vină ţăranii să ne ia locurile de muncă? Să rămână la ei acolo, fac bani mulţi din agricultură”, se precipită o femeie din îndepărtatul cartier Zăbrăuţi. Cel care, potrivit proiectului de reorganizare, ar putea fi “scos” de la periferie şi considerat ca fiind o zonă centrală.

Rămâi pe bucuresti.adevarul.ro pentru a urmări un interviu cu primarul celui mai bogat oraş din ţară, până anul trecut, care nu vede cu ochi bună această înfrăţire, dar şi un reportaj video.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite