În Bucureşti ratele la „Prima casă“ sunt mai avantajoase decât chiriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimul an chiriile au crescut, iar preţurile la apartament au scăzut. În condiţiile date, cei care doresc să se stabilească în Bucureşti sunt mai avantajaţi dacă îşi cumpăra un apartament prin împrumut bancar decât dacă locuiesc cu chirie. Astfel, un împrumut pentru „Prima Casă” este cu 50 de euro mai avantajos decât plata unei chirii la un apartament asemănător cu cel cumpărat.

Dacă doriţi să locuiţi în Bucureşti cu chirie în acest an ar fi bine să vă gândiţi de două ori înainte. O analiză făcută de Ziarul Financiar arată că în Capitală chiria la apartamente este cu aproximativ 25% mai mare decât rata la Prima Casă, având în vedere că preţurile apartamentelor au fost în continuă scădere în ultima perioadă.

În timp ce, chiriile la apartamentele cu două camere sau garsoniere au înregistrat o mică creştere, iar dobânda cheie pentru împrumuturile ipotecare în euro a scăzut considerabil în ultimul an, informează Ziarul Financiar.

În ultimul an ratele la creditele ipotecare la Euribor (rata de referinţă piaţa monetară în euro) au scăzut cu 10-15% în ultimul an, ceea ce înseamnă că în condiţiile date este mai avantajos să cumpăraţi un apartament prin împrumut bancar decât plata chiriei pentru un apartament asemănător ca spaţiu.

Preţul de pornire pentru 23 de tipuri de apartamente din Capitală au scăzut în medie cu 2,9%, în ultimul an. Iar, chiriile cerute de către proprietari pentru aceleaşi tipuri de locuinţe s-au majorat cu 2%, potrivit datelor centralizate de către Analize Imobiliare, platforma de rapoarte de piaţă dezvoltate de portalul imobiliare.ro

Scăderea dobânzii Euribor cu mai mult de un punct procentual, de la 1,3% la 0,2% pe parcursul ultimului an, reprezintă factorul principal care determină un cost actual mai mic al ratei faţă de o chirie similară. Astfel pentru cele 23 de tipuri analizate s-a calculat o rată medie de 208,2 euro pe lună pentru un credit „Prima Casă”, pe 30 de ani, în timp ce media chiriilor pentru aceleaşi tipuri de apartamente este de 257 de euro lunar.

Diferenţa cea mai mică a fost înregistrată la apartamentele cu trei camere din cartierul Drumul Taberei, pentru care a fost obţinută o rată de 247 de euro, în timp ce pentru chirie suma a ajuns la 272 de euro pe luna. Însă, cea mai mare diferenţă între rată şi chirie a fost înregistrată la garsonierele din centrul Capitalei de pe aria Victoriei – Romană – Universitate.

În aceste zone, preţul unei garsoniere este de circa 39.500 de euro, la o rată lunară pe 30 de ani suma datorată ar fi de doar 163 de euro. În timp ce chiriile din zonă la acelaşi timp de apartament se ridică şi la 300 de euro, iar în cazurile în care proprietarul negociază se poate ajunge la 256 – 260 de euro pe lună.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite