Europenii investesc milioane de euro în cultura din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cultura contribuie semnificativ la bunăstarea societăţii. FOTO Arhivă Adevărul
Cultura contribuie semnificativ la bunăstarea societăţii. FOTO Arhivă Adevărul

Uniunea Europeană va investi 4,2 milioane de euro pentru dezvoltarea culturii în ţările Parteneriatului Estic în următorii cinci ani. Astfel, în Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia şi Ucraina se vor organiza seminare, instruiri intensive, vizite de studiu şi întâlniri între actorii culturali din sectoarele public şi privat.

Scopul Programului de Cultură şi Creativitate al UE-Parteneriatul Estic este să sprijine contribuţia sectoarelor culturale şi creative la dezvoltarea durabilă umanitară, socială şi economică în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. De altfel, industriile culturale şi creative oferă în prezent 8,3 milioane de locuri de muncă şi venituri în valoare de 558 de miliarde de euro în statele din Uniunea Europeană. În Marea Britanie, de exemplu, activităţile culturale au generat 11 milioane de euo pe oră în anul 2014. 

Programul se va concentra pe patru domenii principale

Programul de Cultură şi Creativitate al Uniunii Europene pentru ţările Parteneriatul Estic se va desfăşura până în anul 2018 şi se va concentra pe patru domenii principale şi anume: dezvoltarea cercetărilor în baza unui mecanism eficient de colectare a datelor, consolidarea capacităţilor, sensibilizarea opiniei publice şi crearea oportunităţilor pentru cooperarea culturală internaţională. Subiectele acoperite de Program vor aborda etapele managementului de proiect, liderism cultural, cercetări statistice şi culturale, activităţi de advocacy, colectare de fonduri, jurnalism cultural şi abilităţi de comunicare. Activităţile programului vor fi implementate prin intermediul seminarelor, instruirii intensive, platformelor de învăţare online, vizitelor de studiu şi târgurilor pentru crearea de parteneriate, reunind astfel actorii culturali din sectoarele public şi privat, guvern şi societate civilă.

Cultura, factor primordial pentru dezvoltarea economică

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a remarcat că sectorul cultural devine tot mai important în statele membre UE şi este necesar ca Republica Moldova să se axeze mai mult pe dezvoltarea acestuia. „Edificarea unui parteneriat între stat, societate civilă şi sectorul comercial din domeniul culturii este o necesitate de primă importanţă pentru orice stat modern. Cultura are un rol deosebit în procesele de reformă şi schimbare pozitivă”, consideră Pirkka Tapiola. 

Ministrul în exerciţiu al Culturii, Monica Babuc, susţine că Republica Moldova nu este deloc una dintre cele mai sărace state din Europa. „Nu sunt de acord cu acest lucru, pentru că bogăţia talentelor şi prodigitatea cu care acest popor le generează creează o bază foarte importantă pentru dezvoltarea durabilă a ţării şi acest program este tocmai spre acest lucru orientat. Cultura în ţara noastră poate, trebuie şi va constitui un factor important în dezvoltarea economică, iar pentru aceasta e nevoie de investiţii de tot felul. Trebuie să ne racordăm la realităţile europene”, spune Monica Babuc.

Cultura oferă cele mai multe locuri de muncă

În ţările UE, sectorul culturii este al treilea cel mai mare angajator şi oferă mai multe locuri de muncă pentru tineri decât oricare alt domeniu. Anume de acest lucru este nevoie în Republica Moldova, spune Dumitru Marian, producător de film şi publicitate. „În primul rând, oamenii de cultură trebuie să poată trăi din asta. Statul trebuie să poată oferi finanţe oamenilor pricepuţi care pot organiza festivaluri şi evenimente. Eu sunt producător de film, cunosc toţi marii producători de film din Europa. Aş organiza un festival de film la noi, dar îmi este ruşine, pentru că nu avem condiţii, nu avem sunet bun, pentru că nu sunt bani”, spune Dumitru Marian. Acesta afirmă că în ţara noastră trebuie să fie dezvoltate reţelele de distribuţie a producţiilor cinematografice şi să fie stopată pirateria. „Publicul nu va plăti să vadă un film, dacă îl poate descărca de pe net. Peste cinci ani eu vreau să văd un film de lung-metraj realizat în Republica Moldova”, menţionează producătorul.

De sprijin financiar din partea Programului de Cultură şi Creativitate al UE-Parteneriatul Estic va putea beneficia orice instituţie de cultură, publică sau privată, din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite