Adolescenţii din Moldova vor evalua cum sunt respectate drepturile copiilor

Adolescenţii
din Moldova vor evalua cum sunt respectate drepturile copiilor

Grupul de adolescenţi care vor elabora raportul. FOTO CIDDC

Un grup de adolescenţi din Moldova s-au întâlnit în perioada 1-3 iulie, la Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, pentru a elabora un raport de respectare a drepturilor copiilor în Republica Moldova, pe care ulterior îl vor prezenta Comitetului ONU pentru drepturile copilului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest grup, format din 35 de adolescenţi din 12 raioane şi municipii, cu vârste cuprinse între 12-18 ani, inclusiv copii cu necesităţi speciale şi de etnie romă, au examinat informaţiile din rapoartele de monitorizare ale altor grupuri de copii, elaborate din anul 2012 până în prezent.

Anterior, ei au organizat întâlniri cu autorităţile, dar şi consultări cu alţi minori şi au făcut sondaje de opinie despre respectarea drepturilor copiilor din Moldova. Potrivit Irinei Guşanu, coordonator de comunicare din cadrul Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, acest grup de reflecţie se întâlneşte pentru prima dată, fiecare membru cunoaşte care sunt prevederile convenţiei ONU şi are deja o experienţă de monitorizare a drepturilor copilului. „Acum, la primul atelier de lucru, grupul învaţă care este procedura de raportare către comitet, examinează informaţia care este deja acumulată şi depistează aspectele care sunt insuficient reflectate, decid care vor fi instrumentele de colectare a informaţiilor suplimentare şi modalitatea de lucru. Pe parcursul următorului an, grupul se va mai întâlni de câteva ori, la nivel local şi naţional, în ateliere de două-trei zile, în timpul vacanţelor“, mai susţine reprezentanta Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova.

Raportul „grupului de reflecţie“ al adolescenţilor va face parte din cel al Guvernului şi al societăţii civile, care şi-au asumat ca odată la cinci ani să raporteze cum se respectă drepturile copilului în ţară. O astfel de dare de evaluare a fost elaborată de adolescenţii moldoveni şi în 2008.

Doina Salcuţan, stagiară

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările