UE a suspendat decizia de a oferi asistenţă macrofinanciară R. Moldova. Motivul principal este cauzat de invalidarea alegerilor din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău a anunţat în după-amiaza zilei de marţi, 4 iulie, că decizia privind oferirea primei tranşe din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro a UE pentru Republica Moldova a fost suspendată.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Delegaţia UE, plăţile din cadrul Programului de Asistenţă Macrofinanciară sunt condiţionate de implementarea cu succes a unor măsuri de politică economică specifice incluse în Memorandumul de Înţelegere şi de îndeplinirea precondiţiilor politice legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept şi drepturile omului.

„Comisia Europeană consideră că măsurile ce ţin de implementarea politicilor au fost realizate. Totuşi, o evaluare a Comisiei realizată împreună cu Serviciul de Acţiune Externă al UE a identificat că precondiţiile politice nu au fost îndeplinite”, se arată în comunicat.

În document se spune că această evaluare a fost făcută în baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova şi, în special, având în vedere decizia Curţii Supreme de Justiţie din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru primăria Chişinău. 

„În consecinţă, plata primei tranşe din cadrul actualului Program de Asistenţă Macrofinanciară a fost suspendată”, menţionează reprezentanţii UE la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite