Socialiştii lui Dodon propun ca Ziua Europei să nu mai fie marcată pe 9 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din Partidul Socialiştilor propun ca Ziua Europei să nu mai fie marcată pe 9 mai, cum este în prezent, ci cu o zi înainte – pe 8 mai. Prevederea se conţine într-un proiect de modificare a hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă, înregistrat de socialişti, transmite IPN.

„Data de 9 mai, de-a lungul a peste şapte decenii, se asociază în inimile oamenilor cu Victoria împotriva represiunilor naziste, produse în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Totuşi, în anul 2017 majoritatea parlamentară de atunci, în pofida faptului că populaţia ţării sărbătoreşte masiv Marea Victorie, a decis să diminueze semnificaţia acesteia, prin instituirea unei sărbători paralele pentru aceeaşi dată. Declararea zilei de 9 mai în calitate de Ziua Europei, concomitent cu Ziua Victoriei, a fost produsă fără consultări publice, mai mult ca atât, contrar opiniei majorităţii. Autorităţile de atunci au explicat, că prin acest pas, Republica Moldova devine mai aproape de Uniunea Europeană, ţinând cont că în statele membre în această zi se marchează Ziua Europei”, menţionează deputaţii PSRM în nota informativă a proiectului.

Potrivit lor, prin esenţa sa, cele două sărbători celebrate sunt purtătoare de valori şi idei compatibile, amândouă servind la promovarea valorilor general-umane. Prin urmare, în scopul atingerii finalităţii în evocarea valorilor propagate prin cele două sărbători, se prezintă oportun şi absolut necesar delimitarea calendaristică a acestora.

„Ţinând cont de faptul că ziua de comemorare a Marei Victorii este sărbătorită pe data de 9 mai, a devenit o tradiţie istorică de peste şapte decenii, în scopul evitării confuziilor de către cetăţeni, se prezintă mai oportun efectuarea delimitării prin strămutarea sărbătorii „Ziua Europei” pentru o altă dată. Astfel, în scopul asigurării atenţiei cuvenite valorilor diseminate de cele două sărbători, se propune delimitarea calendaristică a acestora, prin transferarea celebrării Zilei Europei pentru data de 8 mai”, propun deputaţii socialişti.

Ziua Europei sau Ziua Schuman este marcată anual de către comunitatea europeană şi ţările partenere pe 9 mai. Sărbătoarea a fost instituită în memoria ministrului Afacerilor Externe al Franţei, Robert Schuman, care este considerat iniţiatorul fondării Uniunii Europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite