Preşedintele CALM: În administraţia publică locală s-a instituit o stare de intimidare. Tot mai mulţi primari se plâng că sunt supuşi presiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Tatiana Badan, preşedintelele Congresului Autorităţilor Publice Locale (CALM), primar de Selemet, Cimişlia, a declarat joi, 1 februarie, în cadrul dialogului direct cu administraţia publică locală organizat de Guvern, că în administraţia publică locală din Moldova s-a instituit o stare de intimidare şi frică generală, iar în toate domeniile democraţiei locale sunt regrese şi restanţe, transmite IPN.

Potrivit Tatianei Badan, problemele cu care se confruntă autorităţile locale ţin de restanţele majore la implementarea documentelor de politici şi a angajamentelor în domeniul descentralizării.

Este denaturat statutul alesului local, prin admiterea la conducere a persoanelor care nu au fost alese. Mai este vorba despre reducerea veniturilor bugetelor locale, blocarea procesului de consolidare a veniturilor locale, transferul de competenţe şi atribuţii fără acoperire financiară.

„Tot mai mult vin colegii primari şi se plâng că sunt supuşi presiunilor, arestărilor. Nu este bine pentru ţara noastră”, a spus preşedintele CALM.

Primarul de Măgdăceşti, Criuleni, Liuba Cojocaru, a declarat că problemele cu care se confruntă autorităţile locale sunt mai multe şi mai mari decât posibilităţile şi resursele pe care le au la dispoziţie ca să le rezolve.

În deschiderea evenimentului, premierul Pavel Filip a amintit de reforma Guvernului şi a spus că, după acelaşi principiu, trebuie de mers şi la nivel local pentru a moderniza întreaga ţară. Potrivit premierului, sunt necesare acţiuni imediate pentru ca cetăţenii să aibă o viaţă mai bună. Primul ministrul s-a referit şi la conjugarea eforturilor. 

„Trebuie o echipă comună, consolidată. Separat nu vom reuşi realizarea obiectivelor de dezvoltare”, a declarat Pavel Filip.

Prezent eveniment, ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, a spus că Uniunea Europeană este îngrijorată de faptul că aleşii locali transmit semnale în exterior că sunt supuşi presiunilor politice. Ambasadorul a vorbit despre necesitatea unui compromis politic la nivel local pentru a putea lucra în interesul cetăţenilor.

Ambasadorul SUA, James Pettit, a declarat că schimbarea frecventă a guvernării la nivel local diminuează din încrederea cetăţenilor în autorităţi. Pentru a reuşi reformele iniţiate, e nevoie de colaborare productivă dintre autorităţile centrale şi locale.

Ziua Autonomiei Locale şi a Lucrătorului din Administraţia Publică Locală este sărbătorită pe 1 februarie, din 2012. Scopul iniţiativei a fost de a recunoaşte importanţa şi valoarea persoanelor care activează în administraţia publică locală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite