Parlamentul a cârpit legea care a scos în stradă tinerele mame. Comuniştii susţin că şi această versiune le discriminează pe femeile care muncesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a declarat că femeiile care vor ieşi în concediul de maternitate îşi vor putea calcula indemnizaţiile în baza veniturilor obţinute în ultimele 12 luni, fără a include perioadele de concediu de boală.

Totodată, Valentina Buliga a repetat că proiectul este făcut pentru protecţia socială a persoanelor de bună-credinţă. „Intenţia noastră e să distribuim corect şi echitabil contibuţiile sociale, să eliminăm cazurile de angajare fictivă şi de majorare a salariului în ultimele şase luni înainte de naştere“, a susţinut oficialul.

Ministra a fost luată la întrebări de deputaţii comunişti. Aceştia s-au interesat cum vor fi plătite femeile care vor reveni la muncă în perioada concediului de maternitate şi i-au reproşat că dacă-i ascultau data trecută nu aveam protestele ruşinoase şi umilitoare ale mămicilor. „Stăm ca profesorii şi vă corectăm gafele dumneavoastră. Spuneţi-ne, vă rog, cât de motivată va fi o mamă să conceapă al doilea copil“, a întrebat Oleg Reidman.

„Acest pricipiu e valabil de zece ani, niciodată nu l-aţi contestat. Maternitatea şi conceperea copilului o decide fiecare femeie şi fiecare familie“, s-a apărat ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

„Este o lege forte tehnică. Dacă nu ne lămurim, ne putem trezi cu noi proteste. Iată o situaţie pe care am descoperit-o astăzi în proiectul dumneavostră: femeile care au muncit mai mult şi vor vrea să revină la muncă pentru o luna-două vor primi indemnizaţii mai mici decât cele care n-au muncit nicio zi. Este o nouă discriminare“, a menţionat Oxana Domenti.

„În loc să acordaţi credite prefirenţiale familiilor tinere la construcţia de case, scutiri de taxe în cazul afacerilor iniţiate de tineri, să faceţi controale şi să-i depistaţi pe cei care fraudează sistemul protecţiilor sociale, penalizaţi toate familiile tinere. Regret că anumele femeile din politică au venit cu asemenea iniţiative legislative care lovesc în femei, familii şi copii“, a declarat şi Galina Balmoş. Deputata PCRM a adăugat că majoritatea parlamentară nu vrea să asculte reprezentanţii opoziţiei din „gelozie mercantilă“.

Femeile, descurajate să mai nască

„Acest proiect de lege, propus în grabă de minister şi trecut cu viteza gândului prin Parlament, nu este altceva decât un os arucat mămicilor pe post de momeală, în acest an electoral. Nu m-ar mira dacă «bunăvoinţa» acestei legi va fi «corectată», în defavoarea mamelor, imediat ce alegerile vor fi un eveniment depăşit“, a comentat Doina Pânzaru, una dintre liderele grupului de iniţiativă.

Potrivit Doinei Pânzaru, conţinutul legii votate cuprinde doar unele dintre solicitarile înaintate de mame, majoritatea revendicărilor fiind neglijate.

„Legea care va intra în vigoare la 1 aprilie conţine multe alte dedesubturi, absolut în defavoarea natalităţii acestei ţări. Ele vor fi descoperite mult mai târziu. După mine, această lege descurajează femeile acestei ţări să nască în perioada în care sunt cel mai fertile. De aceea, reiterez că cea mai bună soluţie a fost şi este suspendarea şi abrogarea Legii nr. 332 (care a adus noi reguli pentru maternitate). Nu poţi să pedepseşti toate mamele acestei ţări pentru faptul că vreo 50 şi-au atribuit indemnizaţiile pe care nu le meritau“, a adăugat proaspăta mămică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite