Protest de 8 Martie lângă statuia lui Ştefan cel Mare: ”Să nască deputaţii cu aşa indemnizaţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile, de această dată însoţite de copii, dar şi de soţii lor, le cer autorităţilor să revină la vechea formulă de calcul a indemnizaţiilor de maternitate.

Mamele care au protestat ieri la Ministerul Muncii în legătură cu noua formulă de calcul a indemnizaţiilor primite pentru îngrijirea copiilor au venit astăzi la monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău, unde au scandat anularea modifiărilor şi revenirea la vechile formule de calcul a suportului financiar oferit de stat, relevă Protv.md.

Conform modificărilor legislative de la finele anului trecut, indemnizaţia pentru întreţinerea copilului va fi calculată, de la începutul lui aprilie, din venitul obţinut în ultimele 12 luni lucrate integral. Sunt luate în calcul şi perioadele de concedii, unde veniturile sunt, evident, mai scăzute. 

Totodată, dacă o femeie rămâne însărcinată în timp ce deja se află în concediu de maternitate, beneficiază de o indemnizaţie de numai 30% din salariul minim pe economie, fără să mai fie luat în considerare venitul câştigat înainte de a intra în acest concediu.

Luni, câteva mămici din grupul de protestatare se vor întâlni cu ministrul Muncii, Valentina Buliga, pentru a vedea care sunt posibilităţile de revenire la schema de calcul anterioară, când indemnizaţia era calculată în funcţie de salariul primit în ultimele şase luni de activitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite