Opoziţia sesizează Consiliul Europei asupra inadmisibilităţii legii votate de PAS privind evaluarea integrităţii judecătorilor şi procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lebedinschi si Novac

Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Grigore Novac şi Maxim Lebedinschi au anunţat că Blocul va sesiza experţii Comisiei de la Veneţia şi Consiliului Europei asupra inadmisibilităţii legii PAS cu privire la evaluarea integrităţii judecătorilor şi procurorilor (proiect de lege cu privire la pre-vetting).

Grigore Novac a declarat că prin votarea acestei legi au fost ignorate mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneţia, dar şi s-a atentat asupra independenţei puterii judecătoreşti.

Parlamentarul a menţionat că aceste modificări sunt contrare unui stat democratic şi vor avea efecte destul de periculoase. Potrivit lui Novac, aceste acţiuni ale majorităţii PAS nu fac decât să compromită reforma justiţiei în Republica Moldova.

”Vrem să amintim Comisiei de la Veneţia că nu au fost luate în calcul recomandările asupra cărora anterior Comisia s-a expus. Vrem să atenţionăm partenerii noştri vizavi de faptul cum Republica Moldova a eşuat în reforma justiţiei”, a spus Grigore Novac.

Maxim Lebedinschi a subliniat că majoritatea parlamentară a ignorat propunerea fracţiunii BCS de formare a unui grup de lucru pentru a ajusta proiectul conceptului la recomandările propuse de Comisia de la Veneţia.

De asemenea, Maxim Lebedinschi a atenţionat asupra inexistenţei unui consens larg pe platforma parlamentară şi în cadrul societăţii civile pe marginea acestui proiect, iar asociaţiile specializate a judecătorilor şi procurorilor l-au criticat dur, constatând univoc că nu există criterii clare de evaluare a viitorilor membri ai CSM şi CSP sau chiar a corpului de magistraţi.

Lebedinschii a mai remarcat că este incertă situaţia cu privire la viitorii membri ai comisiei, reprezentanţi ai anumitor state, lucru, care, în opinia lui, ar putea fi interpretat ca o intervenţie a unui stat străin în treburile RM.

Totodată, socialistul susţine că reprezentarea minoră a opoziţiei în această Comisie, sub 20 la sută, nu le dă posibilitatea reprezentanţilor opoziţiei să se expună cu fermitate în activitatea acesteia.

”Socialiştii şi comuniştii nu se opun reformei justiţiei, însă această reformă nu trebuie să se transforme într-o vînătoare de vrăjitori”, a menţionat Maxim Lebedinschi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite