ONU: Reconstrucția Gaza va costa 50 de miliarde de dolari și va dura două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile pe termen lung pentru reconstrucția Gaza după războiul dintre Israel și Hamas ar putea ajunge la 50 de miliarde de dolari și ar putea dura aproape două decenii, a declarat joi un oficial al Națiunilor Unite, transmite Bloomberg.

foto cladiri distruse în fâșia gaza
Reconstrucția Gaza va costa 50 de miliarde de dolari și va dura două decenii

Acest preț al reconstrucției crește exponențial cu fiecare zi de lupte”, a declarat Abdallah al-Dardari, director pentru statele arabe în cadrul Programului ONU pentru Dezvoltare. El a precizat că acest cost imediat al furnizării de adăposturi temporare și alte servicii de bază, odată ce războiul se va încheia, va fi de cel puțin 2 miliarde de dolari.

Observațiile lui Al-Dardari au fost făcute în urma publicării, joi, a unui raport al Programului de Dezvoltare care avertiza că Gaza ar putea sfârși cu „generații pierdute”, având în vedere că înlocuirea facilităților distruse care oferă servicii umane, cum ar fi școlile și spitalele, ar putea dura zeci de ani pentru a ajunge la nivelul de dinainte de război.

Milioane de civili au fost strămutați de războiul care a început după ce militanții Hamas au atacat sudul Israelului la 7 octombrie și au ucis aproximativ 1 200 de persoane. Mai mult de 34.000 de palestinieni au fost uciși în campania israeliană de distrugere a Hamas care a devastat Fâșia Gaza, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas.

Potrivit raportului, care a fost publicat de Banca Mondială, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite, aproximativ 74% dintre palestinienii din Gaza sunt acum șomeri, iar PIB-ul regiunii a scăzut cu 86% în ultimul trimestru al anului 2023. Raportul a precizat că rata pagubelor pare să se aplatizeze, deoarece puține bunuri au rămas intacte, iar operațiunile israeliene au lăsat 26 de milioane de tone de moloz și resturi, a căror îndepărtare va dura probabil ani de zile.

Șocul suferit de economia Gaza ca urmare a conflictului în curs de desfășurare este unul dintre cele mai mari observate în istoria economică recentă”, potrivit raportului, care a fost publicat de Banca Mondială, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite