Vinerea Mare la grătare. Mustrarea unui preot: „E incredibil cum nu pot rata unii creștini să fie farisei”

0
Publicat:

„Cu câtă ușurință, doar la mirosul unor mici, au și uitat de parabola pe care le-o adresează Mântuitorul” - astfel își începe Ioan-Florin Florescu, un cunoscut și respectat preot român misionar în Scoția, critica la adresa fariseilor care împart lumea în „ei” și „ceilalți”.

Grătare în cimitirul din Constanța. FOTO Arhivă: Andrei Rizescu
Grătare în cimitirul din Constanța. FOTO Arhivă: Andrei Rizescu

„Sunt zei și lângă grătare”- așa se numește postarea făcută pe blogul său „Jurnal scoțian” Ioan-Florin Florescu, unul dintre cei mai respectați preoți români din diaspora.

„E incredibil cum nu pot rata unii creștini să fie farisei chiar și în Săptămâna Mare, împărțind lumea în „ei”, care postesc în aceste zile, și „ceilalți”, care merg la grătare. Cu câtă ușurință, doar la mirosul unor mici, au și uitat de parabola pe care le-o adresează Mântuitorul „celor convinși în sinea lor că sunt drepți și-i disprețuiesc pe ceilalți”: „Fariseul, stând, aşa se ruga în sine: Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, adulteri…” (Luca 18,11)”, susține Florescu.

El reamintește celor care au uitat, „de la mână până la gura altora”, cuvintele pe care le-au auzit chiar la începutul Postului, despre cum trebuie să fie postirea lor, în raport cu nepostirea celorlalți:

„Primiţi-l pe cel slab în credinţă fără să-i judecaţi gândurile. Cel ce mănâncă să nu dispreţuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă… Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia? … Şi cel ce mănâncă, pentru Domnul mănâncă, căci mulţumeşte lui Dumnezeu; şi cel ce nu mănâncă, pentru Domnul nu mănâncă, şi mulţumeşte lui Dumnezeu… Dar tu, de ce judeci pe fratele tău? Sau tu, de ce dispreţuieşti pe fratele tău? Căci toţi ne vom înfăţişa înaintea judecăţii lui Dumnezeu… Credinţa pe care o ai, s-o ai pentru tine însuţi, înaintea lui Dumnezeu. Fericit este cel ce nu se judecă pe sine în ceea ce aprobă!” (Romani 14).

„Oamenii aceștia care merg la grătare sunt mai drepți decât cei care-i judecă”

Preotul susține că este mai grav să postești și să-i judeci pe ceilalți, decât să nu postești:

„Oamenii aceștia care merg la grătare sunt mai drepți decât cei care-i judecă și-i disprețuiesc în aceste zile, pentru că ei mănâncă, și încalcă postul, dar nu-i judecă și nu-i disprețuiesc pe cei care postesc și nu mănâncă. (Și care, și ei, încalcă postul în felul acesta, prin judecarea aproapelui lor.)”

Florescu își încheie postarea cu o întâmplare din viața filosofului Heraclit: „Se spune că unii s-au dus să-l viziteze pe celebrul filosof Heraclit și au fost foarte mirați să-l găsească nu într-un templu, cum se așteptau, ci încălzindu-se afară, lângă un cuptor strașnic: Poftiți, i-a invitat el, și aici sunt zei.”

„De ce nu ar fi posibil să te mântuiești prăjind mici în post, în timp ce te bucuri și nu judeci pe nimeni?”

„Ce bag în gură mâine părăsește trupul meu . Ce scot pe gură – vorbe și gânduri – poate să mă piardă”, a comentat Marius la postarea preotului.

Sandu l-a criticat pe misionar, spunând că are o „judecată superficială”: „Atunci hai la bordel că și acolo sunt zeii! Cu tot respectul, mi se pare o judecată superficială!”

„Dacă e pocăință, și acolo sunt zei. Mântuitorul stătea la masă cu toți păcătoșii”, i-a răspuns Florescu.

Un al cititor a intervenit: „No hai să mâncăm cu toții grătare în post, ca să nu mai cădem în ispita de a judeca și atunci suntem și sătui și cu un păcat mai mic la activ, e win- win situation!” Preotul i-a sugerat o alternativă: „no hai să mai căutăm și alte soluții”.

Lucian nu crede în „mântuirea copy paste”, pentru suntem foarte diferiți, și se întreabă  de ce nu ar fi posibil să te mântuiești chiar dacă prăjești mici în post?

„Dacă dorim o lume mai bună în jurul nostru, ideea ar fi să ne uităm spre noi înșine. Nu spre ceilalți din postura de judecători vitriolici și autosuficienți. Dar nici măcar spre propriul sine care, oricât de umbrit umbrit ar fi, reflectă chipul lui Dumnezeu. Smerenie s-ar putea să fie identificarea propriei măsuri și recunoașterea limitelor proprii. Raportarea la standarde și la măsuri ideale în timp ce pierdem legătura cu noi înșine în datele personale și cu realitatea în care trăim, ar putea fi orice dar nu viață duhovnicească. Nu cred în mântuirea copy/paste pentru că nici un om nu este tras la ștanță, ci univers unic și irepetabil. De ce nu ar fi posibil să te mântuiești prăjind mici în post, în timp ce te bucuri și nu judeci pe nimeni? Și de unde certitudinea mântuirii proprii bifând cele formale ale credinței dar eludând esența, dragostea de Dumnezeu și de aproapele?” - a detaliat Lucian.

Preotul misionar Ioan-Florin Florescu. FOTO: Arhivă personală
Preotul misionar Ioan-Florin Florescu. FOTO: Arhivă personală

Cine este Ioan-Florin Florescu

Ioan-Florin Florescu este preot român misionar în Scoția devenit cunoscut datorită „Jurnalului scoțian”, o culegere de povestiri istorisite cu mare talent pe blogul personal, care apoi a fost transformat într-o carte.

Cunoscutul realizator de emisiuni culturale Dan C. Mihăilescu spunea în emisiunea „Cărțile lunii”, din 16 iunie 2017:

„Un Jurnal scoțian al unui om cu factură umană deosebită, un om plăpând, un om duios, care știe ce înseamnă Dumnezeu, care este îngăduitor, care are o seninătate ușor încercănată, aș spune… Este un Jurnal de om care are și credință în Dumnezeu, a știut și ce înseamnă savanterie, filologie, universul academic, dar care știe să se plieze și pe realitățile de acolo.”

Părintele Constantin Necula, în QMagazine, din 6 iunie 2017, spunea: „Nici nu știu ce anume face cartea atât de frumoasă. Viața din ea, luciditatea Părintelui ori acrivia Cercetătorului, freamătul de fericire evanghelică? Pentru că fericit este cel ce caută dreptatea și o reașază înaintea oamenilor ca o icoană a libertății… Icoane de oameni, momente de viață, exotism (nepalez, scoțian ori japonez), amestecat cu o frescă umană rănită, a lichelismului cu gust de aguridă, desprins din galeria populismului românesc – politic și bisericesc deopotrivă.”

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite