Observatorii Promo-LEX constată un număr îngrijorător de incidente electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Observatorii Asociaţiei Promo-LEX constată utilizarea resurselor administrative şi implicarea cultelor religioase în campania electorală a unui candidat. De asemenea, constată folosirea fondurilor financiare şi materiale nedeclarate şi încălcarea restricţiilor stabilite de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Incidentele electorale sunt menţionate în al şaptelea raport de monitorizare al Misiunii de Observare, transmite IPN.

Misiunea de observare Promo-LEX atrage atenţia asupra unui caz ce ar putea fi interpretat drept folosire de către concurentul Igor Dodon a fondurilor financiare şi a materialelor nedeclarate. Este vorba despre posibila tipărire a ziarelor de campanie, într-un număr mai mare decât cel prevăzut în datele de tipar, precum şi la o altă tipografie decât cea indicată în publicaţie.

Observatorii atenţionează şi asupra încălcării restricţiilor stabilite de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, ca urmare a organizării în susţinerea lui Igor Dodon a două tipuri de evenimente cu implicarea a mai mulţi participanţi. Într-un caz este vorba despre organizarea unui marş uman în municipiul Bălţi, cu participarea a peste 200 de persoane, iar în al doilea caz – organizarea a cel puţin 20 de marşuri automobilistice în ţară, cu implicarea a peste 450 de automobile. De asemenea, pentru data de 13 noiembrie a fost preconizat un marş uman ( a avut loc, n.r.) în susţinerea aceluiaşi concurent, în Chişinău.

Observatorii au mai raportat două situaţii de implicare a cultelor religioase în campania electorală a candidatului Igor Dodon.

La fel, au fost identificate cel puţin 12 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. În 11 cazuri a fost vizat Igor Dodon, iar într-un caz – candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

Conform rapoartelor prezentate la CEC, volumul veniturilor declarate de către concurenţii electorali, pentru perioada 4-6 noiembrie, este de 956 816 lei, inclusiv donaţiile în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii. Dintre acestea, 556 367 lei (58%) au fost declarate de Maia Sandu, iar 400 450 lei (42%) – de Igor Dodon. Misiunea estimează cel puţin 500 853 de lei neraportaţi de către cei doi concurenţii electorali, în prima săptămână de campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. Dintre acestea, 394 422 de lei (79%) se referă la candidatul Igor Dodon, iar 106 431 (21%) la candidata Maia Sandu. „Subliniem şi faptul că, concurenţii electorali continuă să nu raporteze cheltuieli pentru recompensele agitatorilor şi nici nu prezintă declaraţiile de voluntariat ale acestora”, precizează Promo-LEX.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite