Ministrul de Externe de la Chişinău: Avem un viitor în Uniunea Europeană!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu popescu

Moment istoric, care pune fundamentul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Astfel califică ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, decizia Consiliului European de a oferi Republicii Moldova statut de ţară candidată la aderare.

Potrivit oficialului, acest statut oferă Republicii Moldova oportunitatea de a se moderniza şi de a ajunge, într-un viitor previzibil, la standardele de viaţă ale statelor europene. Nicu Popescu spune că noul statut ne transformă într-un stat previzibil şi pentru investitorii străini, care vor dori să-şi lanseze afaceri în Republica Moldova, notează IPN.

Statutul de ţară candidată înseamnă şi un proces intens de reforme la care va fi supusă Republica Moldova în următorii ani, spune Nicu Popescu. Potrivit vicepremierului, lupta cu corupţia, reforma justiţiei, reformarea economiei după standardele europene devin obiectivele de bază ale guvernării.

„Asta înseamnă că Republica Moldova are un viitor în Uniunea Europeană. Acum punem fundamentul procesului care ne va duce în Uniunea Europeană. Este un semnal pozitiv pentru cetăţenii care îşi doresc să trăiască într-o ţară mai prosperă, mai democratică. Este un semnal pozitiv pentru investitori, care se vor simţi mai în siguranţă atunci când vor lua decizii legate de investiţii. Procesul de aderare durează chiar şi un deceniu, dar împreună cu statele europene, statele candidate la aderare trebuie să-şi modernizeze ţara. Se va investi în infrastructură, drumuri, spitale, astfel încât statele candidate să corespundă standardelor europene”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit şefului diplomaţiei, Republica Moldova va trebui să dea dovadă de perseverenţă şi răbdare pentru că aderarea la Uniunea Europeană nu va avea loc peste noapte. Alinierea ţării la standardele europene este un proces îndelungat, care poate dura decenii, spune vicepremierul.

„Cetăţenii noştri au văzut cum s-a schimbat România. Din 1999, de când România a lansat negocierile de aderare, drumurile, spitalele, salariile, toate au început să se îmbunătăţească. Totul depinde de dorinţa cetăţenilor de a continua să ofere mandate de guvernare unor forţe proeuropene. Speranţa mea este că în aproximativ 10 ani, dacă societatea va continua să sprijine forţele politice proeuropene, am putea, destul de serios, să vorbim de aderarea la Uniunea Europeană”, a mai spus Nicu Popescu.

Ieri, preşedintele Consiliului European, Charles Miches, a anunţat că Republica Moldova şi Ucraina au obţinut statut de ţări candidate la aderare, iar Georgiei i-a fost recunoscută perspectiva de aderare la UE. „Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei si Republicii Moldova. Un moment istoric. Viitorul nostru este împreună”, a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel pe pagina sa de Twitter imediat după decizia statelor membre.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite