Maia Sandu: Se doreşte destabilizarea situaţiei prin inducerea percepţiei că refugiaţii ucraineni sunt profitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Maia Sandu atenţionează asupra unei campanii intense de promovare a unor falsuri care au menirea de a-i prezenta pe refugiaţii ucraineni drept agresivi şi profitori. Şeful statului spune că există riscul unor destabilizări pe interiorul Republicii Moldova în condiţiile în care cazuri particulare mai puţin plăcute, cu implicarea refugiaţilor, sunt generalizate, fiind indusă ideea că ucrainenii ar fi un popor agresiv.

Preşedintele le cere cetăţenilor să fie vigilenţi şi să verifice astfel de informaţii din mai multe surse, notează IPN.

Preşedintele Maia Sandu spune că, deocamdată, nu există riscul atragerii Republicii Moldova în conflictul militar din Ucraina. Şeful statului spune că nu există niciun indiciu care ar trăda pregătiri militare în regiunea transnistreană. Maia Sandu spune că partenerii externi, care au anticipat războiul din Ucraina, nu atenţionează asupra unor riscuri similare şi în Republica Moldova.

„Sunt multe informaţii false care au ca scop sperierea cetăţenilor şi rugămintea mea este să ne informăm din mai multe surse. Nimeni nu poate să ofere certitudine 100% cum vor evolua lucrurile în regiune. Dar din toate informaţiile pe care le avem, inclusiv, de la partenerii internaţionali, nicio informaţie nu spune că se întâmplă vreo operaţiune militară. Dacă ne amintim, în raport cu Ucraina, informaţiile au fost foarte clare. Nu există premise să ne facem griji. Trebuie să fim vigilenţi, dar nu speriaţi şi panicaţi”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Preşedintele Maia Sandu spune că, în prezent, pericolul unor destabilizări vine din interiorul Republicii Moldova. Şeful statului spune că în ultimele zile s-a intensificat o campanie acerbă de denigrare a refugiaţilor ucraineni, care sunt prezentaţi drept un popor agresiv şi nerecunoscător.

„Văd tot mai multe încercări din partea unor oameni şi grupuri de oameni de a destabiliza situaţia în ţară, inclusiv la capitolul refugiaţi. În ultimele două zile se răspândesc pe internet informaţii false sau uneori adevărată, dar care ţin de cazuri individuale. Se încearcă a fi prezentaţi refugiaţii ca profitori, agresivi, încercând să schimbe bunăvoinţa oamenilor faţă de refugiaţi. Nu există pădure fără uscături, dar chiar dacă există probleme, ele sunt individuale. Vă rog frumos, să nu le tirajăm. Să nu ne lăsam manipulaţi de această campanie, pentru că este o campanie menită să destabilizeze societatea”, a mai spus preşedintele Republicii Moldova.

Potrivit datelor Ministerului de Interne, în perioada 24 februarie - 3 martie, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat 146 de mii de cetăţeni ai Ucrainei. Dintre aceştia, peste 80 de mii doar au tranzitat teritoriul Republicii Moldova. Respectiv, pe teritoriul naţional au rămas peste 65 de mii de refugiaţi ucraineni, dintre care 24 de mii de copii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite