Maia Sandu: Cetăţenii R. Moldova au înţeles că modelul de dezvoltare ales de România este calea prin care şi moldovenii pot să se regăsească VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat la şedinţa comună a parlamentelor Republicii Moldova şi României că acest eveniment „va impulsiona cooperarea dintre Chişinău şi Bucureşti pentru noi proiecte de infrastructură, de consolidare a independenţei energetice sau de modernizare a comunităţile locale.”

„Evoluţia României ne-a încurajat şi ne-a dat speranţa ca acesta poate fi un model de succes şi în Republica Moldova. După suişuri şi coborâşuri, cetăţenii Republicii Moldova au înţeles că modelul de dezvoltare ales de România este calea prin care şi moldovenii pot să se regăsească în lumea iubitorilor de libertate şi democraţie, şi au susţinut în două rânduri de alegeri succesive politicieni care promovează acest model de dezvoltare”, a declarat Maia Sandu. 

„Evoluţiile din ultimele luni ne-au întărit aceste convingeri şi ne-au determinat să accelerăm pe această cale. Dincolo de limbă, istorie, cultură şi tradiţii, în Uniunea Europeană ne regăsim valorile şi modelul de dezvoltare în care credem cu tărie. Economia noastră este din ce în ce mai conectată la piaţa UE, spre care merg deja două treimi din exporturile din Republica Moldova. Astăzi lucrăm la consolidarea proceselor democratice, pentru a avea instituţii publice puternice şi integre în toate domeniile. În doar un an, am avansat în Indicele libertăţii presei şi în lupta contra propagandei. Suntem deplin angajaţi să reformăm justiţia şi să combatem corupţia. Lucrăm la îmbunătăţirea mediului de afaceri şi la consolidarea securităţii şi independenţei energetice”, a adăugat Maia Sandu.

Maia Sandu a menţionat că deşi relaţiile politice dintre moldo-române au cunoscut urcuşuri şi coborâşuri, „România a întins mereu o mână de ajutor oamenilor din Republica Moldova: fie că ne-a oferit motorină pentru agricultorii afectaţi de secetă sau a trimis echipe de medici care să-şi susţină colegii din Moldova în lupta cu pandemia de Covid, fie că a reparat şcoli şi grădiniţe pentru copiii noştri sau a sprijinit proiecte culturale de anvergură.”

„Ne-aţi fost şi ne rămâneţi alături pe plan economic, politic, diplomatic, cultural şi educaţional. Simţim acest sprijin şi în aceste zile grele, când războiul ne-a dat tuturor viaţa peste cap. Astfel, la iniţiativa României, Franţei şi Germaniei, la Berlin a fost lansată Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova. Cea de-a doua reuniune a acesteia va avea loc în curând la Bucureşti. Sunt încrezătoare că Memorandumul privind cooperarea în domeniul securităţii energetice va grăbi interconectarea energetică dintre ţările noastre, iar în viitor ne aşteaptă alte proiecte bilaterale ambiţioase. O importanţă aparte o au investiţiile româneşti în Republica Moldova pe care le dorim intensificate, dar şi deschiderea pieţei româneşti pentru producătorii noştri. România este, de mulţi ani, partenerul nostru comercial cel mai important”, a spus Maia Sandu. 

Maia Sandu a accentuat că România a fost mereu alături de noi. 

„Relaţiile noastre sunt astăzi la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani. Dar mai avem multe de făcut şi experienţa şi expertiza României ne-au fost şi ne vor fi în continuare de mare ajutor. Şedinţa comună a celor două Parlamente se înscrie într-un mod logic şi firesc în relaţia ascendentă dintre Republica Moldova şi România, relansată la sfârşitul anului 2020. Ea se întâmplă după mai multe întrevederi pe care le-am avut cu Preşedintele Klaus Iohannis, dar şi după şedinţa comună a Guvernelor Republicii Moldova şi României, din 11 februarie, când au fost trasate proiecte comune care vor apropia şi mai mult ţările noastre”, a afirmat Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite