Macron: Răspunsul cu privire la aderarea R. Moldova la UE va fi clar şi vor fi condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron FOTO Getty Images
Emmanuel Macron FOTO Getty Images

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, spune că la Summitul Consiliului European din iunie se va discuta o propunere a Comisiei Europene făcută în baza unui dosar transmis de Republica Moldova, care a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul a declarat că răspunsul pe subiectul aderării va fi clar şi va fi însoţit de condiţii pentru a avansa, transmite IPN.

Potrivit lui, dacă s-ar aplica procedurile obişnuite în condiţii normale pentru toate statele care doresc statutul de candidat, acesta nu s-ar acorda nimănui. Situaţia geopolitică, contextul de război, destabilizarea generează o abordare diferită.

„Este important pentru anumite state din Uniunea Europeană, care ţin la procedurile noastre, să le dăm anumite garanţii. Şi pentru a păstra un anumit echilibru trebuie să trimitem un mesaj clar poporului dumneavoastră. În acelaşi timp, să avem condiţii care să garanteze un respect al procedurilor. Răspunsul va fi clar, dar vor fi impuse condiţii”, a declarat Emmanuel Macron în cadrul conferinţei de presă susţinută alături de preşedinta Maia Sandu.

Întrebat de jurnalişti, preşedintele Franţei spus că nu crede că se va propune acordarea unui statut intermediar sau de tranziţie. „Se pune o întrebare la care Comisia Europeană trebuie să dea un răspuns. Nu vreau să fac supoziţii. Rolul meu este să grăbesc acest proces în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene. Dorinţa mea este să trimitem un mesaj pozitiv faţă de această candidatură”, a mai spus Emmanuel Macron.

Potrivit preşedintelui francez, în nici un caz Republica Moldova nu va trebui să se mulţumească doar cu un statut de membru al Comunităţii politice europene. Această comunitate nu înlocuieşte procesul de aderare, ci este complementară şi poate scurta drumul către aderare, având un rol geopolitic.

Preşedinta Maia Sandu a declarat, la rândul său, că Republica Moldova este o ţară europeană, cu oameni care împărtăşesc valorile europene, o ţară care va avea, fără îndoială, un viitor european. „Pentru noi, aderarea la Uniunea Europeană este opţiunea strategică de a rămâne parte a lumii libere, mai ales în contextul actual de securitate”, a declarat Maia Sandu care speră că cererea Republicii Moldova va fi sprijinită de statele membre ale Uniunii Europene la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie. „Contăm, domnule preşedinte, pe susţinerea continuă a Franţei pentru statutul de ţară candidată a Republicii Moldova. În condiţiile dificile în care ne aflăm, acest pas important ne va ajuta să continuăm reformele iniţiate şi consolidarea democraţiei noastre”, a remarcat şefa statului.

Integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un proces lung şi complex, care va cere eforturi susţinute. Autorităţile ţării sunt conştiente de acest lucru şi şefa statului a precizat că „nu căutăm scurtături în acest proces”. „Suntem pregătiţi să ne facem temele – şi vrem să fim apreciaţi după merit, după rezultatul muncii noastre”, a subliniat Maia Sandu.

Preşedinta a mai spus că Republica Moldova optează pentru consolidarea parteneriatului cu Uniunea Europeană în domeniul politic şi de securitate. Republica Moldova vrea să fie un contribuitor, o parte a soluţiilor pentru problemele europene. Nu doar un consumator de beneficii. „Vrem să fim un stat care contribuie la o Europă mai puternică, mai integrată, mai influentă pe plan global. Şi continuăm să demonstrăm acest lucru, inclusiv prin aportul guvernului şi al societăţii noastre la gestionarea crizei refugiaţilor şi a efectelor războiului. Împreună, putem contribui la o Uniune Europeană care trebuie să devină un veritabil actor geopolitic în serviciul păcii, drepturilor omului, securităţii şi stabilităţii, şi să dispună de instrumentele necesare pentru a face faţă tuturor provocărilor”, a adăugat  Maia Sandu.

Pentru continuarea reformelor este nevoie, întâi de toate, de pace. Eforturile comunităţii internaţionale trebuie orientate acum spre oprirea agresiunii ruse şi restabilirea păcii în Ucraina. „Trebuie să oprim măcelul, să salvăm vieţile oamenilor curajoşi din Ucraina – şi să protejăm astfel libertatea şi bunăstarea Europei”, a declarat şefa statului.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite