Dodon explică de ce nu a vorbit la ONU despre retragerea trupelor ruse din Transnistria: Trebuie să facem mai puţin spectacol cu declaraţii războinice sterile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon la ONU

Igor Dodon a declarat că nu a vorbit de la tribuna ONU despre necesitatea privind retragerea trupelor ruse din Transnistria pentru că „trebuie să facem mai puţin spectacol electoral şi politic cu declaraţii războinice sterile, dar să acţionăm foarte pragmatic şi înţelept în interesul naţional al Republicii Moldova”.

Igor Dodon s-a lăudat că a avut un discurs care i-a reprezentat „pe toţi moldovenii şi nu i-a împărţit pe categorii geopolitice”.

„În ultimii ani, vă amintiţi că oficialii moldoveni au reprezentat la tribuna ONU doar o parte a societăţii, o anumită categorie de electorat, au promovat teme centrate pe lupta geopolitică, doar ca să se dea în spectacol politic şi să obţină atenţie din partea unei părţi a comunităţii internationale. Şi vreau să vă amintesc că chiar şi unii care astăzi sunt deputaţi în Blocul ACUM spuneau anul trecut că faptul că fosta guvernare promova la nivel de discursuri, inclusiv la ONU, subiectul retragerii trupelor străine este doar praf în ochi şi acţiune de PR, dar astăzi se contrazic”, a afirmat Igor Dodon pentru Tribuna.

Igor Dodon spune că sunt multe subiecte importante pe care trebuie să le promovăm la astfel de tribune internaţionale, dar în acelaşi timp „avem şi mai multe lucruri pe care trebuie să le facem la nivel de acţiuni în raport cu partenerii noştri internaţionali, fără a încerca să deschidem noi conflicte cu careva dintre ei, dar încercând să le rezolvam prin dialog, cu o abordare constructivă”. 

„Subiectul legat de Transnistria, în toate aspectele sale, este pe agenda noastră de lucru şi de discuţii cu toţi partenerii externi, inclusiv cu Federaţia Rusă. Pentru prima dată după mulţi ani încep să se facă anumiţi paşi, mă refer la acea iniţiativă anunţată recent la Chişinău de ministrul Apărării rus privind reluarea distrugerii de muniţii stocate în Transnistria, pot să apăra în continuare şi alte progrese pe această zonă, dar înainte de toate trebuie să discutăm pe intern şi să stabilim împreună care este abordarea cea mai bună, să avem un plan strategic agreat de toţi pe această temă”, a declarat preşedintele.

Amintim că Igor Dodon a solicitat într-un discurs rostit în limba română şi în cea rusă, la tribuna Adunării Parlamentare a ONU, „recunoaşterea şi respectarea de facto a statutului de neutralitate” al Moldovei. Preşedintele consideră că doar în aşa mod poate fi rezolvat conflictul de pe Nistru. Dodon nu a vorbit despre necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria, însă a salutat iniţiativa Moscovei de a lichida muniţiile din satul Cobasna.

Deputatul Octavian Ţîcu a declarat că discursul lui Igor Dodon de la tribuna ONU a fost în interesele Rusiei. În acest sens, parlamentarul a menţionat că „se impune măcar demisia de onoare a ministrului de Externe, Nicu Popescu”

Partidul Acţiune şi Solidaritate şi-a exprimat dezacordul „faţă de poziţia incoerentă şi inconsecventă a preşedintelui Igor Dodon în problema prezenţei trupelor militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite