Democraţii comentează ideea organizării unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt: Un nonsens juridic care ne va costa 60 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Reprezentanţii Partidului Democrat din Moldova califică iniţiativa societăţii civile privind iniţierea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt ca fiind un nonsens juridic. Purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Vitalie Gămurari, susţine că este paradoxal că această iniţiativă vine din partea unor ONG-uri care se declară proeuropene, însă este sprijinită de partidele de stânga, făcând referire la PCRM şi PN.

Reprezentantul PDM a afirmat marţi, 28 noiembrie, în cadrul unui brifieng de presă, că la nivelul conducerii formaţiunii s-a discutat discutat această problemă prin prisma efectului politic, dar şi a efectului juridic. 

„Din punct de vedere juridic este un nonsens din start şi este o iniţiativă falsă venită din partea ONG-lor şi a partidelor politice”, a declarat Gămurari. 

Acesta consideră că e paradoxal nu doar faptul că referendumul respectiv este susţinut de partidele de stânga, dar şi de cele care s-ar afla, potrivit lui, sub pragul electoral.

De asemenea, Vitalie Gămurari subliniază că e paradoxal şi faptul că se solicită un plebiscit pe un subiect contrar voinţei majorităţii, „alegerea directă a deputatului”.

„Şi costurile unui asemenea referendum sunt destul de mari. Este vorba de 60 de milioane de lei. Republica Moldova nu cred că are această capacitate şi dorinţă de a cheltui sume de acest gen din bugetul Republicii Moldova”, a subliniat reprezentantul democraţilor.

El a precizat că Comisia de la Veneţia nu va accepta desfăşurarea referendumului pe motiv că rămâne mai puţin de un an de la alegeri. Totodată, purtătorul de cuvând a menţionat că legea nu mai poate fi anulată pentru că „deja produce efecte juridice”.

Amintim că o parte din societatea civilă de la Chişinău a solicitat marţi, 21 noiembrie, iniţierea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. Aceştia consideră că sistemul electoral mixt a fost adoptat pentru ca Partidul Democrat să se menţină la putere şi după alegerile din 2018.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite