Declaraţie încurajatoare. Štefan Füle vrea să continuăm reformele

Declaraţie încurajatoare. Štefan Füle vrea să continuăm reformele

Comisarului european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Štefan Füle

Este pentru prima dată când un oficial european de rang înalt spune că Republica Moldova merită perspectiva de aderare la UE. Aşa a comentat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, ambasadorul Dirk Schuebel, declaraţia comisarului european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Štefan Füle.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Această declaraţie este o încurajare clară pentru politicieni şi pentru oamenii de rând, ca aceştia să continue reformele demarate", a spus Dirk Schuebel.

Ambasadorul Uniunii Europene a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că declaraţia comisarului Štefan Füle nu înseamnă însă că toate cele 27 de state membre ale UE o vor susţine. „Sperăm totuşi că treptat tot mai multe state vor fi pentru acordarea perspectivei europene Republicii Moldova", a spus Dirk Schuebel.

Săptămâna aceasta, în cadrul celui de-al doilea Forum UE-Moldova de la Berlin, Germania, Štefan Füle a afirmat că posibilitatea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană devine tot mai vădită datorită performanţei înregistrate de Moldova în îndeplinirea condiţiilor stabilite pentru semnarea acordurilor de liberalizare a regimului de vize şi de liber schimb de mărfuri în spaţiul Uniunii Europene.

Săptămâna trecută România a prezentat la Luxemburg, la Reuniunea miniştrilor europeni de externe, o scrisoare de sprijin pentru avansarea Republicii Moldova în dialogul cu UE privind liberalizarea vizelor. Scrisoarea, iniţiată de România, a fost semnată de miniştrii de externe din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia şi Cehia.

Fiind întrebat dacă această scrisoare ar putea ajuta Republica Moldova, Dirk Schuebel a spus că moldovenii deja sunt practic în a doua fază de negocieri privind liberalizarea regimului de vize. „Autorităţile deja au demarat implementarea legilor adoptate. De fapt aceasta şi înseamnă a doua fază, mai există anumite proceduri externe, dar după depăşirea acestora va fi anunţată şi trecerea oficială la a doua fază", a explicat ambasadorul UE în Republica Moldova. Oficialii statelor europene, care au semnat scrisoarea, consideră că recunoaşterea progreselor Republicii Moldova va reprezenta un impuls pentru continuarea reformelor ţării şi va folosi drept un exemplu pentru celelalte ţări din Parteneriatul Estic, transmite Info-Prim Neo.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările