Cenuşă: Victoria lui Dodon este un produs al calculelor guvernării. Cu un preşedinte prorus, Plahotniuc îşi va cimenta imaginea de apărător al vectorului european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că ipoteza potrivit căreia victoria lui Dodon este un produs al calculelor strategice al actualei guvernări rămâne valabilă. El spune că prin folosirea unui preşedinte prorus extrem de activ ca antipod geopolitic, coordonatorul de facto al guvernării, oligarhul Vlad Plahotniuc îşi poate cimenta imaginea de apărător al vectorului european în Moldova.

Expertul e de părere că Igor Dodon vrea reforme, dar nu le priveşte ca parte a integrării europene. În acest context, el reaminteşte că Dodon a comparat aderarea la UE cu desfiinţarea Moldovei ca stat.

„Scopul transformărilor, sprijinite de UE şi acceptabile pentru Igor Dodon, nu este aderarea la UE, ci supravieţuirea şi întărirea statului.”, a menţionat Cenuşă.

În opinia sa, pentru noul preşedinte,  transformările pozitive sunt cruciale pentru a evita răspândirea frenetică a simpatiilor pro-unioniste în rândul cetăţenilor, care deja ajung la circa 20% în prezent.

Politologul crede că ţinta finală, urmărită de Igor Dodon, ar fi convertirea Moldovei într-un aliat apropiat al Rusiei, iar pe termen lung - într-un stat membru al Uniunii Economice Euroasiatice.

Totuşi, Cenuşă apreciază că în pofida limitărilor existente, Igor Dodon poate iniţia procese graduale de dez-europenizare a Moldovei. El spune că acţiunile lui Dodon se vor materializa pe deplin şi în forţă de-a lungul preşedinţiei sale şi mai cu seamă dacă socialiştii se fortifică în timpul următoarelor cicluri electorale.


Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite