Alexandru Slusari, după ce Maia Sandu a cerut instituirea stării de urgenţă: Un lockdown de minim două săptămâni va costa bugetul circa 6 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari FOTO triuna.md

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, îi cere preşedintelui Maia Sandu să-l desemneze pe Andrei Năstase la funcţia de prim-ministru şi să nu lase Guvernul interimar, condus de Aurel Ciocoi, să gestioneze criza legată de pandemia COVID-19.

Totodată, Alexandru Slusari consideră că despre oportunitatea introducerii stării de urgenţă sub aspect antiepidemiologic ar trebui să se pronunţe reprezentanţii breslei medicale.

„Un lockdown total de minim 2 săptămâni plus revenirea din acesta ar costa bugetul circa 6 mlrd lei. În plus e nevoie de achitat populaţiei şi businessului compensaţii. Economiile cetăţenilor şi ale businessului după primul an de pandemie sunt epuizate. Evident, e nevoie de atragere a asitenţei financiare externe şi de rectificări semnificative ale bugetului. Acest lucru îl poate face doar un guvern plenipotenţiar”, a afirmat Alexandru Slusari într-o postare pe Facebook.

Slusari a precizat că în perioada stării de urgenţă Parlamentul nu poate fi dizolvat. 

„Deci, alegerile anticipate oricum se amână în contextul situaţiei pandemice şi a necesităţii vaccinării masive a populaţiei. Atunci eu nu înţeleg de ce criza pandemică fără precedent trebuie să fie administrată de un guvern interimar răsuflat şi de ce acesta împreună cu Parlamentul urmează să fie impuşi să încalce Constituţia în privinţa gestionării finanţelor publice şi a semnării tratatelor internaţionale. De dragul conjuncturii politice ţara este împinsă pe o cale foarte-foarte periculoasă”, a spus Slusari.

Slusari a menţionat că nu înţelege „cu ce guvernul proeuropean cu mandat scurt, dar cu atribuţiile constituţionale depline, în frunte cu Năstase, este mai rău decăt executivul interimar al lui Ciocoi - omul, care este împovărat de funcţia actuală şi vorbeşte public despre acest lucru.” 

„Vreau şă cunosc cine va răspunde pentru eşecul acestui executiv iresponsabil cu mandat nedeterminat. În câteva zile doamna preşedinte poate să încerce să rezolve problema învestirii rapide a unui guvern proeuropean de coaliţie, propus de Platforma DA. Nu pierde nimic. Nu este votat - a eşuat a doua tentativa. Dar dacă trece, ţara are de câştigat”, a mai spus deputatul.

Preşedintele Maia Sandu a anunţat sâmbătă, 13 martie, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că propune Guvernului şi Parlamentului instituirea stării de urgenţă în sănătate publică, pe un termen de două săptămâni, după ce numărul de cazuri de COVID-19 a crescut alarmant în ultimele zile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite