Vasile Botnari, noul preşedinte al Moldovagaz. Dodon respinge acuzaţiile că ar avea vreo implicare în numirea acestuia în funcţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul şedinţei Consiliului de observatori al SA Moldovagaz de joi, 9 februarie, a fost aprobată noua conducere a întreprinderii. Astfel, noul preşedinte al Consiliului de administrare a devenit actualul ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari.

În calitate de vicepreşedinţi la Moldovagaz au fost aleşi Liudmila Korobanova, Nicolai Vasiliev şi Iacov Cazacu.

De asemenea, din Consiliul de administrare al întreprinderii vor face parte Lidia Zamşa, Elena Tcaciuc, Vitalie Şeptefraţi, Mihail Iuriev, Denis Emelianov.  


Sergiu Mocanu afirma că numirea lui Botnari în funcţia de preşedinte la Moldovagaz îl face milionar pe Igor Dodon

Numirea lui Vasile Botnari în funcţia de director la Moldovagaz a fost anticipată de către liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu. El afirma că Igor Dodon a devenit multimilionar în urma acestei tranzacţii pe care ar fi avut-o cu Vlad Plahotniuc.

Pe data de 3 februarie, într-o postare video pe Facebook, Mocanu declara următoarele: „Săptămâna viitoare, la data de 9 februarie, preşedintele Gazprom, Alexei Miller, îl va numi în funcţie de director general al întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz pe Vasile Botnari. Cel care a fost ministrul Transporturilor, cel care este mâna dreaptă a lui Plahotniuc şi cel care-i îndeplineşte lui Plahotniuc orice vis de acaparare a Republicii Moldova”.

Sergiu Mocanu a mai adăugat atunci că tranzacţia care s-a făcut dintre Plahotniuc şi Dodon pentru numirea lui Vasile Botnari în funcţia de director general la Moldovagaz seamănă mult cu tranzacţia pe care a făcut-o Plahotniuc cu Urecheanu în 2010, când l-a numit pe Zubco procuror general contra sumei de 2 milioane de dolari, plătită de Plahotniuc lui Urecheanu. 

„Această acţiune seamănă şi cu tranzacţia dintre Filat şi Dodon, atunci când Dodon a primit bani de la Filat pentru votarea lui Timofti în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Săptămâna viitoare Dodon se va afla la Bruxelles şi Teheran. El îşi va întâlni fericita veste că a devenit multimilionar şi se înscrie în lista puţinilor milionari din Moldova (...) acum o să fiţi furaţi de gazul din Republica Moldova, fiindcă Plahotniuc controlează directorii de la ANRE care fac tarifele pentru gaze, dar acum va controla şi distribuitorul de gaze”, a încheiat Mocanu.

Reacţia Preşedinţiei

Referitor la acuzaţiile lansate în spaţiul public cu privire la implicarea lui Igor Dodon în procesul de numire în funcţie a lui Botnari, şeful statului a răspuns: „Am auzit unele declaraţii. Eu vreau să cunoaşteţi şi poziţia mea şi care este procedura. Preşedintele ţării nu are atribuţii în ceea ce priveşte numirea unor directori la întreprinderi de stat cu atât mai mult cu capital privat (..) eu personal nu aş accepta, dacă ar fi de competenţa preşedintelui, nicio candidatură propusă de Ministerul Economiei. Pentru că eu consider că cei de la guvernare vor încerca să promoveze candidaturi care ar face jocul lor”.

Însă Dodon a fost acuzat nu de faptul că îl va numi el personal în funcţie pe Vasile Botnari, dar de faptul că s-a înţeles cu preşedintele Gazprom din Rusia, Alexei Miller, cu privire la numirea acestuia în funcţie.

De remarcat că în urma vizitei sale la Moscova din 16 - 18 ianuarie, preşedintele Igor Dodon a declarat că a avut o întrevedere în Capitala Federaţiei Ruse cu Alexei Miller. Dodon a lăudat rezultatele întrevederii, afirmând că e posibil ca Moldova să obţină un preţ la gaz mai mic.

Amintim că Vasile Botnari este ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor al Republicii Moldova din ianurie 2016 până în prezent. Anterior, el a ocupat funcţia de ministru al Transporturilor în perioada 2013 - 2015. Între anii 2010 - 2013 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Democrat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite