Svetlana Tihanovskaia a părăsit Belarusul. Unde se află lidera opoziţiei de la Minsk

Svetlana Tihanovskaia a părăsit Belarusul. Unde se află lidera opoziţiei de la Minsk

AP Photo/Sergei Grits

Candidata opoziţiei la prezidenţialele din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a părăsit ţara. Ea se află actualmente în Lituania. Informaţia a fost făcută publică de către ministrul de Externe de la Vilnius, Linas Linkevicius.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful diplomaţiei lituaniene a declarat, pe pagina sa de Twitter, că Svetlana Tihanovskaia a fost reţinută pentru şapte ore de autorităţile din Belarus. El însă nu a precizat prin ce modalitate a ajuns Tihanovskaia în Lituania şi ce intenţionează să facă, dar a subliniat că acum ea este în siguranţă.
 
Presă rusă scrie că un reprezentant al KGB-ului din Belarus a afirmat în aceste zile că asupra Svetlanei Tihanovskaia s-ar planifica un atentat. În acest context, oficiul unde se afla stuff-ul ei electoral s-a aflat sub protecţia organelor de forţă, informaţie confirmată şi de Lukaşenko într-un interviu, care sublinia că anume stuff-ul Svetlanei Tihanovskaia a solicitat pază din partea statului. 
 

Precizăm că, imediat după alegeri, Tihanovskaia a anunţat că nu intenţionează să plece din Belarus şi că nu există temei pentru ca dânsa să fie reţinută.

Mai mult decât atât, lidera opoziţiei de la Minsk s-a declarat învingătoare, a afirmat că nu recunoaşte rezultatele oficiale anunţate de CEC şi a comunicat că este gata să aibă un dialog cu liderul de la Minsk, ca acesta să cedeze paşnic puterea. 

Potrivit ei, numărătoarea paralelă a voturilor ar arăta faptul că anume ea a învins în scrutinul prezidenţial, subliniind că intenţionează să demonstreze „toate încălcările comise”. 

Stuff-ul ei susţine că Tihanovskaia ar fi câştigat alegerile cu 70-80%, în timp ce datele oficiale arată total diferit, şi anume că 80% au votat cu Aleksandr Lukaşenko, iar doar 10% cu Tihanovskaia.

De partea cealaltă, Aleksandr Lukaşenko a declarat că nu va permite ca „ţara să fie ruptă în bucăţi”, iar organele de forţă vor interveni prompt împotriva protestatarilor. Potrivit lui, există semnale că opoziţia şi protestele sunt conduse din exterior, în special din Cehia. 
 
Liderul de la Minsk susţine că alegerile s-au desfăşurat ca „o sărbătoare”, însă cineva a încercat să le strice cetăţenilor sărbătoarea.
 
„Eu am avertizat - Maidan nu va fi aici, cât de tare nu şi-ar dori unii acest lucru. De aceea, chem la calm”, a afirmat Lukaşenko pentru presa din Belarus.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările