Adunarea Generală a Judecătorilor a eşuat din lipsă de cvorum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Justiţie

Lipsa de cvorum a făcut ca Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată pe 25 octombrie, să nu reuşească să numească componenţa Consiliului Superior al Magistraturii. La adunarea care este nerecunoscută de Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii au fost prezenţi aproximativ 160-170 din cei 200 de judecători necesari pentru ca să fie numită o nouă componenţă a CSM, transmite IPN.

Oleg Sternioală, judecător al Curţii Supreme de Justiţie, a spus că membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi din funcţie şi că „este opinia lor dacă ei cred că încă mai sunt membrii CSM”. Oleg Sternioală a precizat că adunarea de astăzi este una logică întrucât, după ce au fost demişi membrii CSM, urmează ca instituţia să aibă altă componenţă, care nu poate fi numită decât de Adunarea Generală a Judecătorilor.

Ion Chirtoacă, magistrat la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a declarat că însăşi Comisia de la Veneţia a recomandat ca reformele justiţiei să înceapă de la Consiliul Superior al Magistraturii. „În luna iunie, exponentul executivului a fost la şedinţa CSM şi a spus că nu are încredere în instituţie pentru că a servit regimului Plahotniuc. Astăzi, acest guvern susţine membrii demişi ai CSM, desemnaţi în perioada Partidului Democrat”, a spus Ion Chirtoacă. Judecătorul a mai precizat că organele de drept nu şi-au exercitat obligaţiile pentru a asigura ca Adunarea Judecătorilor să se desfăşoare în bune condiţii. „Este un drept al meu, ca judecător, să îmi exprim dezacordul pentru deciziile Consiliului Suprem al Magistraturii”, a declarat magistratul.

Într-o postare pe pagina de Facebook, premierul Maia Sandu a scris că intenţia reală a celor care au convocat Adunarea Generală a Judecătorilor este blocarea reformelor iniţiate de Guvern şi protejarea judecătorilor care de-a lungul timpului au călcat în picioare legea. Premierul a menţionat că schimbarea CSM-ului poate avea loc doar respectând legea şi standardele europene în domeniu, iar regulile promovate de Guvern de alegere a membrilor CSM instituie un proces echitabil şi transparent care avantajează judecătorii oneşti şi competenţi. „Stimaţi judecători, vă doresc înţelepciunea să luaţi decizii corecte, să vă ascultaţi propria conştiinţă, să respectaţi legea şi să acţionaţi cu gândul la edificarea unui stat de drept şi la viitorul acestei ţări”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

O reacţie la evenimente a avut şi preşedintele Igor Dodon, care, într-o postare pe pagina de Facebook, a precizat că „judecătorilor nu li se poate nega dreptul lor la întrunire paşnică pentru a discuta chestiunile de interes comun ale breslei dar aceste întruniri trebuie sa fie convocate strict conform normelor legale”.

Adunarea Generală a Judecătorilor a decis, pe 27 septembrie, revocarea din funcţie a celor şase judecători delegaţi în Consiliul Superior al Magistraturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite