Poştaş condamnat pentru că a furat pensiile bătrânilor din sat. Sentinţa definitivă a instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agentul poştal trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii FOTO Arhivă
Agentul poştal trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii FOTO Arhivă

Agentul poştal a contestat decizia primei instanţei, care l-a găsit vinovat de comiterea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi delapidare.

Un fost angajat al Poştei Române, sălăjeanul Liviu I., a fost condamnat definitiv pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi delapidare în formă continuată fapte comise în primăvara anului 2018. Ancheta procurorilor a scos la iveală că în perioada 23-28 martie 2016, în calitate de agent poştal la Agenţia Valea Loznei şi-a însuşit suma totală de 11.637 de lei, reprezentând contravaloare a 22 de mandate poştale (21 mandate pensii şi un mandat plată prestaţii asistenţă socială), cu valori cuprinse între 142 şi 1.665 de lei. Pentru a putea intra în posesia banilor, angajatul a înscris în cele 22 de mandate date de identificare false si a semnat in fals in locul destinatarilor, după care a depus documentele la Agenţia la care lucra şi le-a decontat ca achitate spun procurorii.
În următoarele trei săptămâni, mai precis în 4 şi în 5 aprilie, bărbatul a depus la casieria Poştei întreaga sumă furată.

Prima instanta - Judecătoria Jibou- l-a găsit vinovat de comiterea tuturor celor trei infracţiuni şi l-a condamnat la 1 an si 9 luni cu suspendare pe 4 ani. De asemenea, l-a obligat să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Inculpatul a atacat sentinţa, iar recent, Curtea de Apel Cluj a pronuntat o soluţie finală în acest dosar, reducând pedeapsa la 1 an si 7 luni, cu suspendare pe o perioadă de 3 ani. În ceea ce priveşte zilele de muncă în folosul comunităţii acestea au fost diminuate la 80. Potrivit motivării instanţei superioare, magistraţii clujeni au ţinut cont de faptul că bărbatul a acoperit integral prejudiciul încă din faza urmăririi penale, şi-a recunoscut faptele şi se află la prima confruntare cu legea.

"Curtea apreciază că atât termenul de supraveghere, cât şi durata muncii în folosul comunităţii sunt disproporţionat de ridicate în raport de persoana inculpatului. Acesta a avut o bună conduită anterior comiterii infracţiunilor, a recunoscut comiterea faptelor, a acoperit integral prejudiciul şi îşi asigură existenţa prin mijloace licite. În consecinţă, Curtea de Apel Cluj apreciază că pentru îndreptarea sa este suficient un termen de supraveghere de 3 ani şi doar 80 de ore muncă în folosul comunităţii", se arată în motivare.

Citiţi şi:

Cum a scăpat de închisoare un administrator care a furat din banii şcolii. Prima instanţă l-a trimis 4 ani după gratii

Răsturnare de situaţii în cazul medicului care a delapidat 2,9 milioane de lei din banii clinicii proprii. Soluţia definitivă a instanţei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite