Medic din prima linie: „Sunt pacienţi tineri a căror stare se deteriorează rapid şi inexplicabil”

Medic din prima linie: „Sunt pacienţi tineri a căror stare se deteriorează rapid şi inexplicabil”

Dr, Gabriel Găvriluţ conduce Secţia Pneumologie de la SJU Zalău

Seful Secţiei Pneumologie de la cel mai mare spital din judeţul Sălaj spune că modul de manifestare a infecţiei cu SARS-CoV-2 şi evoluţia simptomatologiei sunt imposibil de anticipat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doctorul Gabriel Găvriluţ, şeful Secţiei Pneumologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Zalău, a lansat un avertisment pe reţelele de socializare, subliniind că nu doar persoanele în vârstă ori cele cu comorbidităţi pot prezenta forme foarte grave de COVID-19.

"Deşi a trecut aproape un an de la confirmarea primului caz de COVID-19 şi aproape nouă luni de la identificarea primului pacient în Romania, încă sunt multe necunoscute legate de virusul SARS-CoV-2 şi de efectele pe care le poate produce asupra organismului uman pe termen scurt sau lung. Numărul de îmbolnăviri creşte dramatic, la fel numărul deceselor provocate de coronavirus. În toată lumea, nu doar la noi. State cu sisteme de sănătate avansate au fost afectate sever de amploarea pandemiei. Modul de manifestare a infeţiei SARS-CoV-2 şi evoluţia simptomatologiei sunt imposibil de prezis şi de anticipat. Chiar dacă majoritatea celor infectaţi sunt asimptomatici sau fac forme de gravitate uşoară sau medie, există pacienţi care fac forme severe de boală şi în absenţa comorbidităţilor sau vârstei avansate. Sunt pacienţi tineri, fără factori de risc sau boli asociate, care după zile de evoluţie favorabilă se deteriorează rapid, inexplicabil, având nevoie de oxigenoterapie, ventilaţie non-invazivă sau chiar invazivă (intubare)", a precizat pneumologul.

Acesta povesteşte că a avut în grijă pacienţi din diverse categorii de vârstă, pe care i-a preluat cu plămânii atât de sever afectaţi încât abia realizau saturaţii de oxigen în sânge de 30-45%, în condiţiile în care alarma se dă la saturaţii sub 90%. "Am pacienţi pe care i-am ventilat în secţie săptămâni în şir, iar acum continuă tratamentul cu oxigen şi ventilaţia non-invazivă la domiciliu. Există situaţii dramatice!", avertizează medicul.

Acesta face un apel la responsabilitate şi subliniză că lipsa unui tratament specific şi a unui vaccin eficient, trebuie să ne oblige, pe fiecare din noi, la o prevenţie energică şi susţinută. "Păstrarea distanţei, purtarea măştii (să acopere nasul şi gura) şi igiena riguroasă a mâinilor sunt măsuri care ne pot feri de infectare şi de boală. Şi nici nu este foarte greu când te gândeşti la sănătatea celor dragi. Şi pentru o perioadă limitată. Fiecare este responsabil pentru sănătatea şi viaţa sa şi a celor apropiaţi", mai spune dr. Găvriluţ.

Vă mai recomandăm:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările