Achitat pentru o faptă de abuz în serviciu, dar condamnat pentru alta. Ce pedeapsă a primit un primar care şi-a angajat ambele fiice la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Cătană a fost primar din 1992, până în 2016 FOTO Andreea Vilcovschi
Ioan Cătană a fost primar din 1992, până în 2016 FOTO Andreea Vilcovschi

Primarul a fost trimis în judecată în primăvara anului 2015, pentru mai multe infracţiuni de corupţie, conflict de interese şi abuz în serviciu.

În urma unui proces care a durat aproape doi ani, fostul primar al comunei sălăjene Chieşd, Ioan Cătană, a aflat, zilele trecute, sentinţa primei instanţă. După trei amânări, magistraţii Judecătoriei Şimleu Silvaniei au decis să îl achite pe inculpat pentru una din acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat faptelor de corupţie, privind plata sumei de 65.753 lei, în baza OG nr. 13/2012, pentru o presupusă creanţă a comunei către firma Ceconi SRL Bixad.

Pentru cealaltă faptă de abuz în serviciu, constând în plata a peste 25.000 de lei în contul firmei amintite pentru lucrări care nu au fost executate, fostul edil a primit un an de închisoare. Cătană a primit patru, respectiv cinci luni de închisoare pentru două fapte de conflict de interese, pentru că, în calitate de primar, a emis dispoziţii prin care fiice lui au fost încadrate în cadrul instituţiei pe care o conducea.

“În calitate de primar al comunei Chieşd, a emis dispoziţia nr. 331/06.10.2010, prin care a încadrat-o, începând cu data de 11 octombrie 2010, pe numita Catană Anca Diana, fiica sa, în funcţia de execuţie de muncitor calificat 1, gradaţia 1 la Serviciul salubrizare din cadrul instituţiei pe care o conducea şi dispoziţia nr. 103/25.03.2010, prin care Mitruţ Mihaela Maria, fiica sa, a fost încadrată în cadrul instituţiei pe care o conducea, în funcţia publică de execuţie de referent cu grad profesional superior, treapta III de salarizare, gradaţia 3”, susţin procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Acestor pedepse li se adaugă o alta de două luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual asimilat faptelor de corupţie.

Achitări pentru cei doi presupuşi complici

Contopind pedepsele aplicate inculpatului, judecătorii şimleuani au decis ca Ioan Cătană să execute pedeapsa cea mai grea, de un an de închisoare, la care au adăugat un spor de două luni. Astfel, fostul edil s-a ales cu un an şi două luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de trei ani şi două luni.

Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să se prezinte trimestrial la Serviciul de Probaţiune Sălaj, să anunţe orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, dar şi informaţii privind mijloacele sale de existenţă.

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi inculpaţi din dosar, contabila Primăriei, Aurica Rodica Băbţan, şi Ioan Cardoş, administratorul de fapt al SC Ceconi SRL, aceştia au fost achitaţi pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie.

Deciza Judecătoriei Şimleu Silvaniei nu este definitivă, astfel că procurorii vor face apel, ne-a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa. "Nu avem încă motivarea, pentru a vedea dacă soluţia instanţei are legătură cu decizia Curţii Constituţionale", a spus Bologa.

Vă mai recomandăm:

Încă un primar sălăjean trimis în judecată. Cine este edilul care va da socoteală pentru conflict de interese

Primar condamnat la închisoare cu suspendare după ce a dispus plăţi către întreprinderea individuală a fiicei sale

Primarul din Jibou care şi-a pierdut fotoliul după ce a cumpărat cornuri pentru elevi de la brutăria fiului său

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite