Românul care a creat o aplicaţie ce salvează vieţile celor care suferă un stop stop cardio-respirator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Luchiian FOTO Vremea Nouă
Alexandru Luchiian FOTO Vremea Nouă

Un tânăr originar din Vaslui a realizat o platformã prin care echipele de salvare pot identifica online, în caz de urgenţă, defibratoarele mobile montate în diferite puncte ale unui oraş.

Alexandru Luchiian, realizatorul acestei aplicaţii denumite sugestiv „Bunul Samaritean”, este inginer automatist de profesie şi locuieşte în Cluj-Napoca, acolo unde lucrează ca IT-ist şi de unde coordonează, totodată, un alt proiect – „Strop de aer”, o iniţiativă cu implicare civicã ce mãsoarã particulele aflate în suspensie PM2.5 şi PM10, sau, altfel spus, calitatea aerului. 

„Bunul Samaritean este un proiect nãscut din dorinţa de a rezolva probleme, care în cazul de fătã pot duce la pierderi de vieţi omeneşti”, spune vasluianul Alexandru Luchiian, citat de Vremea Nouă. În prezent, proiectul se aflã în etapă de strângere a datelor despre locurile şi tipurile de defibrilatoare mobile montate în ţarã. 

În judeţul Vaslui, spre exemplu, pe harta defibrilatoarelor nu figureazã niciun dispozitiv, însã în Cluj sunt şapte. „Avem nevoie de ajutorul şi implicarea civicã a fiecãruia, sã ne ajute cu informaţii cu privire la locaţia defibrilatoarelor cunoscute sau vãzute. Se pot ataşa şi fotografii din care sã rezulte modelul şi locaţia fizicã la adresa contact@bunulsamaritean.ro sau pe contul Bunul Samaritean„, spune Alexandru Luchiian.

România, printre codaşele Europei

România este printre ţările codaşe din Europa atunci când vine vorba de implementarea reţelei de Defibrilatoare/DEA/AED (echipamente ce administreazã un şoc electric la nevoie, pentru a „reporni” inima). 

defibrilator FOTO Vremea Noua

Defibrilator mobil FOTO Vremea Nouă

„Milioane de apeluri sunt preluate de cãtre serviciul de urgentã 112 în fiecare an. În funcţie de datele şi informaţiile primite de la celãlalt capãt al firului, operatorii serviciului de urgentã trebuie sã calmeze, sã ghideze şi sã aibã sub control situaţia din teren. În acelaşi timp, în funcţie de gravitatea situaţiei, aceştia trebuie sã alerteze cel mai apropiat echipaj pentru intervenţie. Cu cât oraşele sunt mai mari şi traficul va reprezenta o problemã atunci când vine vorba de intervenţie rapidã. Timpul de rãspuns pentru o intervenţie în caz de urgentã depinde în mare mãsurã de timpul petrecut în trafic. Echipa ce intervine poate pierde timp preţios cãutând locul accidentului, mai ales dacã persoanele ce au chemat ajutor nu sunt din zonã sau sunt ocupate cu manevrele de resuscitare”, explică Alexandru Luchiian.

Ajutor pentru salvatori

Platforma „Bunul Samaritean” îşi propune sã vinã în ajutorul salvatorilor, oferindu-le detalii despre locul unde se aflã cel mai apropiat defibrilator mobil faţã de victimã. Numele nu este ales întâmplãtor şi are legãturã directã cu legea bunului samaritean: „dacã un cetãţean fãrã pregãtire prealabilã foloseşte defibrilatorul semi/automat extern, el actioneazã cu bunã-credintã. În tãrile unde legea nu prevede expres utilizarea AED-urilor în locurile publice acţioneazã legea „bunului samaritean”, prevãzutã la noi în art. 88 aliniatul (1). Rãmâne, astfel, o alegere bazatã pe rãspundere şi responsabilitate asumatã dacã locaţiile cu potenţial de aglomerare sunt sau nu dotate cu aceste echipamente simple, fiabile şi accesibile. Aproximativ 92% dintre cei care suferã de stop cardiac, nu supravieţuiesc. Este regretabil cã existã atât de multe decese legate de aceastã afecţiune în fiecare an, deşi multe dintre victime ar putea fi salvate de cãtre primii care rãspund prin utilizarea defibrilatoarelor de tip AED, pânã la sosirea medicilor la faţa locului. Dorim sã facem vizibilã puterea primului ajutor şi sã facem cât mai accesibilã intervenţia cu un defibrilator în cazul unui stop-cardio respirator în locurile publice”, spune Alexandru Luchiian.

Culoar verde pentru ambulanţe

Proiectul „Bunul Samaritean” propune şi crearea unui culoar verde al semafoarelor pentru că ambulanţele sã poatã ajunge mai repede la cazurile care necesită intervenţie de urgenţă.

„Vizibilitatea defibrilatoarelor în mediul online este doar primul pas din acest proiect, urmând implementarea unor sisteme de monitorizare a locaţiilor, a defibrilatoarelor sau chiar interconectarea cu alte sisteme inteligente, pentru a facilita intervenţia echipajelor în timp cât mai scurt posibil. În astfel de cazuri fiecare minut conteazã. Echipajul ce vine în ajutor va beneficia de un „Culoar Verde” creat pentru a scurtă timpii pierduţi în trafic. Astfel, semafoarele de pe linia autobuzelor vor prelungi culoarea verde în funcţie de locaţia GPS a ambulanţei, autobuzele vor staţiona în prima staţie disponibilã, iar platformele de orientare GPS Waze sau Google Mpas vor redirecţiona participanţii la trafic pe alte rute pentru a facilita intervenţia”, mai spune Alexandru Luchiian.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Studentele care au creat pasta tartinabilă şi biscuiţii ce asigură 25% din norma zilnică necesară de proteine

Olimpică la Fizică: „Nu poţi să ajungi o persoană de succes în România doar pe aptitudinile şi munca ta“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite