Misiunea imposibilă de salvarea a Palatului Copiilor Vaslui. Municipalitatea anunţă construcţia unei noi clădiri, în timp ce bijuteria arhitectonică se dărâmă

Misiunea imposibilă de salvarea a Palatului Copiilor Vaslui. Municipalitatea anunţă construcţia unei noi clădiri, în timp ce bijuteria arhitectonică se dărâmă

Un monument istoric din centrul municipiului Vaslui, Casa Mavorcordat, în care a funcţionat ani la rând Palatul Copiilor, se prăbuşeşte sub privirile autorităţilor. Proiectul de restaurare a clădirii s-a soldat cu trimiteri în judecată pentru înşelăciune, litigiul aflându-se şi în prezent pe rolul instanţelor de judecată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Monument istoric simbol al vasluienilor, Casa Mavrocordat este imposibil de salvat. Concluzia aparţine primarului municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, care îl consideră un „obiectiv ratat”.

Pe fondul litigiului existent între administraţia Palatului Copiilor şi societatea care ar fi trebuit să restaureze monumentul istoric, Primăria Municipiului Vaslui anunţa în urmă cu mai mulţi ani că va depune toate diligenţele pentru ca monumentul istoric, aflat subordinea Ministerului Educaţiei, să fie trecut în adminstraţia Consiliului Local Vaslui astfel încât să poată aloca fonduri pentru a-l salva de la prăbuşire.

Primarul de Vaslui anunţă că a făcut toate demersurile posibile pe lângă miniştrii educaţiei care s-au perindat de-a lungul anilor, însă fără succes. Palatul Mavrocordat nu a fost trecut în patrimoniu local, motiv pentru care nu pot fi alocate fonduri publice de la bugetul local pentru salvarea sa.

„Sunt un pic mai mult decât dezamăgit. Am aruncat o vorbă şi nu am aruncat-o în vânt: trebuie să pornesc această iniţiativă să construim o altă clădire pentru Palatul Copiilor, pe un alt amplasament. Din păcate pentru vechiul amplasament (Casa Mavrocordat n.r.) nu mai putem face nimic. Litigiul de acolo se va perpetua mult la instanţe, pentru că aşa este în ţara românească”, a declarat primarul de Vaslui, Vasile Pavăl.

Potrivit edilului, o tânără arhitectă, originară din Vaslui, a realizat un proiect pentru noua clădire a Palatului Copiilor, însă locul indicat pentru realizarea noii clădiri (situat vis-a-vis de Casa Mavrocordat) face şi el obiectul unui litigiu. ”A făcut un proiect excepţional, sigur, la stadiu de machetă, a primit şi o notă foarte mare la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu Bucureşti. Un palat al copiilor cu structură modernă, cu materiale de ultimă generaţie, absolut deosebit. Proiectul poate fi adaptat şi în altă locaţie”, a precizat edilul de Vaslui. 

Cum s-a transformat reabilitarea Palatului Mavrocordat înt-un fiasco

Lucrările de restaurare la Palatului Mavrocordat au fost demarate în urmă cu zece ani. În locul salvării şi restaurării, pentru care s-au alocat sume uriaşe, clădirea a ajuns o ruină ce stă să se prăbuşească. Societatea Impex Romcatel din Iaşi este acuzată că a realizat în mod defectuos lucrările şi s-ar fi creat un prejudiciu de 1,6 milioane de lei. „Firma a recurs la scanarea semnăturii unui reprezentant al instituţiei şi a ştampilei, folosind nişte documente false pentru a extrage sume din contul de garanţie de bună execuţie şi de cesionare în favoarea unei bănci a unor creanţe inventate, ce le-ar avea de recuperat de la Palatul Copiilor Vaslui“, precizau şefii instituţiei vasluiene, într-un memoriu ce a ajuns la Parlament în februarie 2014.

Valoarea totală a contractului a fost de peste 5 milioane de lei însă suma a fost considerată insuficientă de către constructor. Când Impex Romcatel a sistat lucrările, prin tavanul Palatului Copiilor din Vaslui, ce funcţionează în Casa Mavrocordat, un monument istoric, ploua prin tavan, pereţii erau decopertaţi iar burlanele lipseau. 

La finalul anchetei, procurorii au dispus trimiterea în judecată a societăţii Impex Romcatel, ca persoană juridică, precum şi a reprezentanţilor acesteia, Viorica Frunză şi Iulia Ursache, pentru înşelăciune şi uz de fals. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Vaslui, abia fiind trecut de faza camerei preliminare. La rândul lor, reprezentanţii firmei ieşene au formulat plângeri penale împotriva conducerii Palatului Copiilor Vaslui. Procurorii au dispus clasarea cauzei, însă Judecătoria a infirmat soluţia, dosarul fiind retrimis la parchet pentru completarea urmăririi penale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: